Is lopend of staand eten (on)gezonder dan zittend eten?

gezondheid
maandag, 26 augustus 2024 om 9:33
anp 506197497
Door de dagelijkse drukte kan een maaltijd aan de keukentafel er nog wel eens bij inschieten. Gelukkig zijn er kiosken en eetstandjes onderweg. Maar dan doemt de vraag op: heeft rechtopstaand of lopend eten een nadelige (of juist voordelige) impact op onze spijsvertering? HLN vroeg het aan spijsverteringsexpert Kristin Verbeke van de KU Leuven.
Feit of fictie
De een ziet alleen maar voordelen. Het zou de spijsvertering versnellen en de kans op oprispend maagzuur verkleinen. Anderen beweren dat het wel degelijk ongezond is, omdat het zou zorgen voor een slechtere doorbloeding van je darmen en een opgeblazen gevoel. Ook zou je maaltijd door rechtop te staan minder goed smaken en zou het hongergevoel sneller weer opkomen nadien.
Weinig studies
“Er bestaan amper studies over de gevolgen van rechtopstaand eten”, zegt Verbeke. “Het effect van liggend tegenover rechtzittend eten is wel al onderzocht. Daardoor weten we dat je maag zich trager ledigt wanneer je neerligt. Maar dat is niet per se beter of slechter voor je spijsvertering of je gezondheid in het algemeen.”
Voordeel?
Je eten verteert trager als je ligt. Maar wat zegt dit over rechtopstaand eten? “De claims over een snellere spijsvertering of juist een minder goede doorbloeding van je darmen, bouwen allebei voort op het feit dat je meer spieren gebruikt wanneer je rechtstaat dan wanneer je neerzit. Daarbij mag je niet vergeten dat al meermaals is aangetoond dat een wandeling na een maaltijd de werking van je darmen en de vertering kan versnellen, en dat is gunstig”, legt Verbeke uit. “Of dat voordeel ook al optreedt tijdens het eten zelf, is nog niet bewezen.”
Niet overdrijven
Het helpt zeker niet om een zware inspanning te leveren na het eten. “Ga bijvoorbeeld niet hardlopen onmiddellijk nadat je gegeten hebt. Dan krijgt je spijsverteringssysteem te weinig bloed en vallen je maaglediging en vertering juist stil.”
Mindful
De meeste onderzoeken over wandelend eten tonen aan dat het minder mindful is. En dit heeft wel degelijk een effect op je lichaam en de spijsvertering. “Mindful eten houdt in dat je rustig kauwt op je eten voor je een hap inslikt. Als je eet terwijl je rechtstaat, denk je mogelijk aan allerlei andere dingen en ben je niet bezig met wat je in je mond steekt. Zo proef je het voedsel minder en eet je meer, want je verzadigingsgevoel blijft langer uit.” Ook bij het eten voor de televisie of tijdens het scrollen op je smartphone treedt dit effect op.
Wandeling na het eten
Uit onderzoek blijkt dat een wandeling na het eten goed werkt. “Wanneer je in beweging bent, vragen je spieren om meer glucose: suiker. Dus ze gebruiken de glucosepiek die in je bloedsuikerspiegel ontstaat nadat je hebt gegeten. En dat is goed, want dergelijke glucosepieken wil je doorgaans zoveel mogelijk vermijden. Vooral in het kader van diabetes is het belangrijk om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden”, vertelt de spijsverteringsexpert.
Conclusie
“Je kan verschillende veronderstellingen maken, maar het onderwerp is te weinig onderzocht”, concludeert Verbeke. “Alleen mindful eten is hoe dan ook nuttig.”