Er blijken fascinerende verschillen tussen mannen en vrouwen in hun darmmicrobioom, die relevant kunnen zijn voor obesitas. Worden mannen anders dik dan vrouwen? Een nieuwe studie, die zal worden gepresenteerd op het European Obesity Congress (ECO) in mei, ontrafelt de ingewikkelde connectie tussen darmbacteriën, geslacht en obesitas.
Het microbiële ecosysteem vol met bacteriën, virussen en andere micro-organismen in ons darmstelsel wordt microbioom genoemd.
Onderzoekers van de Universiteit van Navarra in Spanje analyseerden de feces van 261 proefpersonen om de bacteriën te identificeren, evenals de verschillende types, samenstelling en diversiteit.
Ze splitsten de groep op in proefpersonen met en zonder obesitas, gebaseerd op hun Body Mass Index, lichaamsvetpercentage en tailleomtrek. In hun feces hadden obese deelnemers, zowel mannen als vrouwen, relatief lage niveaus van Christensenella minuta. Hogere niveaus van deze bacterie schijnen bescherming te bieden tegen obesitas.
Bij mannen met obesitas kwamen er meer bacteriën zoals Parabacteroides helcogenes en Campylobacter canadensis in hun darmen voor, terwijl bij vrouwen met obesitas andere bacteriën waren oververtegenwoordigd, zoals Prevotella micans, Prevotella brevis en Prevotella sacharolitica.
Het microbioom beïnvloedt niet alleen de spijsvertering maar speelt ook een rol bij de metabole gezondheid en het gewicht van een persoon, en bij de ontwikkeling van obesitas. De onderzoekers stellen dat er behoefte is aan gepersonaliseerde interventies om het microbioom te kunnen beïnvloeden, gebaseerd op geslacht. Wat voor mannen werkt, werkt mogelijk niet op dezelfde manier voor vrouwen, en vice versa.
"Onze bevindingen onthullen hoe een onbalans in verschillende bacteriële groepen waarschijnlijk een belangrijke rol zal spelen bij het ontstaan en de ontwikkeling van obesitas, met aanzienlijke verschillen tussen de geslachten, die het metabolisme van verschillende bioactieve moleculen in het metaboloom kunnen beïnvloeden en die de ontwikkeling van metabole ziekte beïnvloeden", zegt hoofdauteur Dr. Paula Aranaz van het Centrum voor Voedingsonderzoek aan de Universiteit van Navarra in Spanje.
Ze voegt eraan toe: "De samenstelling van het darmmicrobioom, met name hogere niveaus van de Christensenella minuta-bacterie, leek te beschermen tegen obesitas. Terwijl de soorten die het risico op het ontwikkelen van obesitas beïnvloeden, verschillen lijken te zijn tussen de geslachten en interventies om een voor obesitas gunstig microbioom te helpen voorkomen, moeten mogelijk anders zijn bij mannen en vrouwen.