De griepprik en de coronaprik moeten ouderen en kwetsbaren beschermen tegen ernstige ziekte. Dat lijkt ook nodig, want volgens berekeningen wacht ons een zware winter.
Het is simpel: door de coronamaatregelen van de afgelopen jaren kregen minder mensen griep, waardoor de afweer tegen het virus wat is weggezakt en de ziekte nu in alle hevigheid kan toeslaan. Combineer dat met het coronavirus waartegen vooralsnog weinig maatregelen worden genomen en je kunt een heleboel zieken verwachten. Dit blijkt uit berekeningen van Franse en Nederlandse onderzoekers, waar de Volkskrant over schrijft. Volgens de cijfers kan het aantal griep- en coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen deze winter oplopen tot 100.000.
De situatie in Australië, waar de winter net achter de rug is, belooft niet veel goeds. De griepgolf begon er twee maanden eerder dan normaal en er waren drie keer zoveel mensen die griep kregen. Volgens het Nivel is het hier minder extreem omdat we eerder al een kleine griepgolf hadden, maar ook het gezondheidsonderzoeksinstituut komt uit op een griepepidemie die 30 procent erger is dan gemiddeld.
Het is niet gezegd dat griep en corona tegelijk toeslaan. Sterker nog, er zijn aanwijzingen dat corona een griepgolf ook kan uitdoven. Zo was er afgelopen winter sprake van twee kleine griepgolven met de omikronvariant tussendoor. Dit komt mogelijk doordat het coronavirus besmettelijker is dan influenza. Als er maatregelen worden genomen, zoals afstand houden of mondkapjes dragen, dan werkt dat nog beter tegen griep dan tegen corona. Daarnaast kan het zijn dat de afweer tegen corona ook het griepvirus enige tijd op afstand houdt. Zo zouden de twee elkaar niet versterken maar juist tegenwerken.
Het is afwachten wat er gebeurt, maar deskundigen verwachten een zware winter.
Bron(nen): De Volkskrant