De eiwitshake is erg populair in de sportwereld. Webshops en fitnesscentra verkopen de dure potten met poeder graag aan je en beloven extra spieraanmaak en sneller herstel na de training. Maar wat is daar nu eigenlijk van waar?
Het gaat erom hoe intensief en frequent je traint, legt sportdiëtist Gunilla Boomsma uit
aan het AD. Ze begeleidt onder andere de profs van voetbalclub AZ uit Alkmaar. Over het algemeen zullen alleen professionele sporters echt baat hebben bij eiwitshakes, zegt ze.
“Als jij meerdere keren per dag traint, is het een handige aanvulling. Een eiwitshake is een snelle en makkelijke manier om aan je eiwitten te komen. Ze dragen bij aan herstel en de opbouw van je spieren. Maar zonder training natuurlijk ook geen opbouw. Als je niet traint en wel een eiwitshake gaat nemen, heeft dat geen enkele zin.”
Er zitten wei-eiwitten in de shakes, zegt Boomsma. Wei is een bijproduct dat ontstaat tijdens de productie van kaas. Het komt dus uit melk en is snel verteerbaar. De eiwitten uit melk zijn hoogwaardige eiwitten, dus het heeft een optimaal aminozuurprofiel voor het stimuleren van opbouw en/of behouden van spiermassa.”
Spierschade herstelt dus sneller, maar dit maakt niet uit voor de gemiddelde fitnesser. Je kunt ook prima herstellen door het eten van vlees, ei, kaas of andere plantaardige eiwitproducten zoals linzen en erwten. “Maar de meeste mensen willen dat niet horen, want dat is niet sexy”, aldus Boomsma.
“Een eiwitshake is heel makkelijk, maar een flinke schaal kwark levert hetzelfde en het voordeel van kwark is dat daar ook nog andere stoffen in zitten, bijvoorbeeld calcium”, aldus sportdiëtist Marja Ockeloen. “En als je er ook nog fruit aan toevoegt, krijg je ook meteen vitamines, mineralen en vezels binnen. Een eiwitshake is dus niet de meest volwaardige invulling.”