Uit onderzoek blijkt dat er een verband bestaat tussen menstruatie en migraine. Migraine rondom de periode dat vrouwen ongesteld zijn, komt door veranderingen in hormonen. Het hormoon oestrogeen daalt vlak voor het ongesteld zijn, wat de klachten kan veroorzaken. Bij menstruele migraine begint de migraineaanval op de eerste dag van de menstruatie of maximaal 2 dagen ervoor of erna. Bij zuivere menstruele migraine treden er geen aanvallen op tussen de menstruatieperiodes op.
De symptomen van menstruele migraine zijn vergelijkbaar met 'gewone' migraine. Het begint als een eenzijdige, kloppende hoofdpijn gepaard met misselijkheid, braken, of gevoeligheid voor fel licht en geluiden.
Er is een verschil tussen hormonale migraine en menstruatie-migraine. Hormonale migraine is een migraine die ontstaat door hormonale schommelingen in het lichaam. Het kan bijvoorbeeld ontstaan door de anticonceptiepil of hormoonvervangende therapie. Menstruele migraine is een vorm van hormonale migraine die optreedt rondom de menstruatie.
Er zijn verschillende manieren om menstruele migraine te voorkomen. Hier zijn enkele tips die u kunt proberen:
Er zijn verschillende manieren om menstruele migraine te voorkomen. Hier zijn enkele tips die u kunt proberen:
- Bespreek de mogelijkheden voor preventieve behandeling met uw huisarts.
- Behandel de migraineaanval met een vrij verkrijgbare pijnstiller of specifieke migrainemedicijnen op recept.
- Oestrogeenspiegel kan weer op peil gebracht worden door een oestrogeeninjectie, of kan je enkele dagen voor je ongesteldheid preventief een middel op basis van ontstekingsremmers innemen.
- Triptanen zijn een goede keuze voor de behandeling van menstruele migraine. Naratriptan en Frovatriptan zijn soorten triptanen die langer werkzaam zijn¹.
- Preventieve behandeling heeft tot doel om aanvallen te voorkomen en minder heftig te maken¹.