We hebben het allemaal wel eens
meegemaakt: je maakt vol verwachting een reep
chocolade open en tot
je schrik zie je een witte waas op je favoriete lekkernij. Het lijkt
misschien op schimmel, maar wees gerust, dat is het niet. Wat is
het dan wel? En kun je het nog gewoon opeten? We leggen het voor je
uit.
Vetbloom
Die witte uitslag op je chocolade staat
bekend als ‘bloom’. Dit ontstaat wanneer de chocolade te warm
wordt; de cacaoboter erin smelt dan. Zodra de chocolade weer afkoelt,
stolt die gesmolten cacaoboter en kristalliseert, wat de bekende
witte waas veroorzaakt. Dit noemen we ook wel vetbloom.
Suikerbloom
Maar dat is niet de enige boosdoener.
Chocolade die onder te vochtige omstandigheden wordt bewaard, kan ook
zo'n waas ontwikkelen. In dat geval condenseert er water op het
oppervlak, waardoor de suiker in de chocolade oplost en vervolgens
kristalliseert. Het resultaat? Suikerbloom.
Geschikt om te eten?
Gelukkig is er niks mis met chocolade
die een witte waas heeft. Of het nou vetbloom of suikerbloom is, je
kunt het gewoon veilig eten. Het enige verschil is dat de textuur wat
korreliger kan worden, wat de smaakbeleving net iets minder kan
maken.
Bewaaradvies
Wil je die korrelige structuur
vermijden? Zorg er dan voor dat je chocolade goed bewaart. De ideale
temperatuur ligt ergens tussen de 15 en 20 graden. En als het even
kan, bewaar je het ook nog eens op een donkere plek, want zonlicht
kan voor ongewenste temperatuurschommelingen zorgen en je chocolade
minder lekker maken.