Wat is de oorzaak van wit uitgeslagen chocolade, en kun je het nog eten?

gezondheid
dinsdag, 15 oktober 2024 om 10:03
bijgewerkt om dinsdag, 15 oktober 2024 om 11:48
anp 306880766
We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je maakt vol verwachting een reep chocolade open en tot je schrik zie je een witte waas op je favoriete lekkernij. Het lijkt misschien op schimmel, maar wees gerust, dat is het niet. Wat is het dan wel? En kun je het nog gewoon opeten? We leggen het voor je uit.
Vetbloom
Die witte uitslag op je chocolade staat bekend als ‘bloom’. Dit ontstaat wanneer de chocolade te warm wordt; de cacaoboter erin smelt dan. Zodra de chocolade weer afkoelt, stolt die gesmolten cacaoboter en kristalliseert, wat de bekende witte waas veroorzaakt. Dit noemen we ook wel vetbloom.
Suikerbloom
Maar dat is niet de enige boosdoener. Chocolade die onder te vochtige omstandigheden wordt bewaard, kan ook zo'n waas ontwikkelen. In dat geval condenseert er water op het oppervlak, waardoor de suiker in de chocolade oplost en vervolgens kristalliseert. Het resultaat? Suikerbloom.
Geschikt om te eten?
Gelukkig is er niks mis met chocolade die een witte waas heeft. Of het nou vetbloom of suikerbloom is, je kunt het gewoon veilig eten. Het enige verschil is dat de textuur wat korreliger kan worden, wat de smaakbeleving net iets minder kan maken.
Bewaaradvies
Wil je die korrelige structuur vermijden? Zorg er dan voor dat je chocolade goed bewaart. De ideale temperatuur ligt ergens tussen de 15 en 20 graden. En als het even kan, bewaar je het ook nog eens op een donkere plek, want zonlicht kan voor ongewenste temperatuurschommelingen zorgen en je chocolade minder lekker maken.
Bron: RTL