Conflicten en meningsverschillen zijn onvermijdelijke onderdelen van menselijke relaties. De manier waarop we met deze conflicten omgaan, kan echter het verloop van onze relaties significant beïnvloeden. Een belangrijke observatie – voortgekomen uit langdurig onderzoek door relatiepsycholoog John Gottman – is dat de eerste drie minuten van een ruzie vaak bepalend zijn voor de uitkomst ervan.
Relatietherapeut John Gottman, die talrijke relaties heeft bestudeerd, beweert dat de toon die aan het begin van een confrontatie wordt gezet, veel kan onthullen over de gezondheid van een relatie. Volgens zijn bevindingen, worden de uitdagingen binnen de eerste minuten van een discussie duidelijk.
De initiële interactie tijdens een ruzie is cruciaal voor de richting die het conflict opgaat. Het is in deze beginfase waar partners elkaar kunnen benaderen met respect en begrip, of juist met verwijten en kritiek. Gottman identificeerde specifieke negatieve communicatiepatronen – die hij "De Vier Ruiters van de Apocalyps" noemde – die voorspellend zijn voor scheiding: kritiek, minachting, defensiviteit en stonewalling.
In de beginfase van een discussie neigen sommige partners ertoe de andere te bekritiseren voor hun gedrag of persoonlijkheid. Dit kan leiden tot een defensieve reactie en verhoogt de spanning.
Minachting, de volgende 'Ruiter', is giftig voor relaties. Deze vorm van communicatie drukt een gebrek aan respect uit en is seevoller dan loutere kritiek.
Defensiviteit is vaak de reactie op kritiek of minachting. Het is een poging om onszelf te beschermen, maar heeft het potentieel de partner zich niet gehoord te laten voelen.
Tot slot is er 'stonewalling', waarbij een partner compleet terugtrekt uit het gesprek, wat de ander geïsoleerd en gefrustreerd achterlaat.
Het is belangrijk om de manier waarop we ruzie maken bewust te benaderen. Gottman benadrukt enkele kerngedragingen die stellen kunnen helpen hun confrontaties gezond te houden: