Deze drie grenzen moet je stellen aan het begin van een relatie

Liefde, relaties, geluk
vrijdag, 30 augustus 2024 om 16:24
bijgewerkt om vrijdag, 30 augustus 2024 om 16:42
anp 504103148
In het begin van een relatie vind je alles mooi aan je nieuwe liefde. Ongetwijfeld vergeef je hem al zijn onvolkomenheden. Maar toch: hoe hoteldebotel je ook bent, het is belangrijk om op deze drie vlakken toch echt grenzen te stellen:
1. Verwachtingen voor de toekomst
Het kan nogal intimiderend zijn om meteen over de toekomst te beginnen als je net samen bent. Toch kan het voeren van dit gesprek op een vroeg moment grote teleurstellingen later voorkomen. Een studie uit 2017 toonde aan dat tevredenheid in romantische relaties niet alleen wordt beïnvloed door het huidige geluk, maar ook door verschillende unieke indicatoren voor toekomstige tevredenheid. Als jij en je partner niet op één lijn zitten wat betreft jullie wensen, doelen en dromen voor de toekomst van de relatie, kunnen jullie jezelf en de relatie onder druk zetten door te proberen elkaar tegemoet te komen. Compromissen sluiten over grote ambities — zoals huwelijk, kinderen of verhuizing — kan leiden tot een toekomst die voor jullie beiden niet bevredigend is. 
2. Seksuele behoeftes
Het is niet oppervlakkig om toe te geven dat seks een relatie kan maken of breken. Het is een van de ultieme uitingen van intimiteit en kan bovendien een onontdekte bron van vreugde en liefde zijn. Als partners echter verschillende behoeften en wensen hebben wat betreft de frequentie van seks en wat goede seks inhoudt, zal geen van beiden echt tevreden zijn. Onderzoek uit 2016 ontdekte dat voor zowel vrouwen als mannen, de seksuele tevredenheid een voorspeller was van latere relatietevredenheid, terwijl aanvankelijke relatietevredenheid niet per se leidt tot seksuele tevredenheid. Simpel gezegd: het gevoel van tevredenheid met je relatie in het begin garandeert niet noodzakelijkerwijs uiteindelijke seksuele tevredenheid, maar het omgekeerde — je vanaf het begin seksueel tevreden voelen — kan je algehele relatiegeluk in de toekomst verbeteren. Zonder een gesprek over jullie seksuele behoeften en verlangens kan je partner nooit aan deze verwachtingen voldoen en jij ook niet aan die van hem. Het vaststellen van duidelijke, gezamenlijke grenzen over wat nodig is om je seksueel tevreden te voelen, is essentieel, vooral naarmate de relatie verdergaat dan de aanvankelijke, gepassioneerde fase. 
3. Betrokkenheid bij familie
Het is belangrijk om te erkennen dat je romantische relatie niet geïsoleerd kan bestaan van andere relaties in je leven. En van de relaties die de meeste overlap hebben met ons liefdesleven, zijn onze familierelaties het belangrijkst. Daarom is het goed om te bespreken hoeveel contact elke partner comfortabel vindt. Een studie uit 2010 legt uit dat partners met gezonde relaties en ervaringen met hun familie een hogere relatietevredenheid ervaren. Als jij en je partner verschillen in hoe close jullie zijn met jullie families — en in hoeveel jullie met hen willen delen — kunnen gevoelens van jaloezie, wrok en verstikking sneller opkomen dan je denkt. Als jullie niet dezelfde liefde delen voor jullie familie, zal jullie relatie baat hebben bij het stellen van grenzen die ongewenste bezoekjes voorkomen. Beide partners moeten het eens zijn over hoe vaak bezoeken kunnen plaatsvinden, welke informatie privé blijft, en hoe betrokken familieleden mogen zijn bij jullie relatie. Niemand zou zich gedwongen moeten voelen om zijn geliefde te delen met mensen die niet om hem geven of waar hij zich gewoonweg niet prettig bij voelt.