Deze gewoonte voor het slapengaan ruïneert je relatie

Liefde, relaties, geluk
vrijdag, 12 juli 2024 om 9:56
anp 487395677
Dit is een situatie die we allemaal wel herkennen: je kruipt in bed en voordat je gaat slapen, bekijk je nog even je telefoon. Ook als je partner naast je ligt. Voor velen is dit een vast ritueel, maar experts beweren dat deze gewoonte ‘dodelijk’ kan zijn voor je relatie. “Je verkleint de kansen op intimiteit en genegenheid, of gewoon in het algemeen kansen met je partner.”
Parallel scrollen
Dit verschijnsel wordt ook wel ‘parallel scrollen’ genoemd. Het houdt in dat je stilletjes op je telefoon scrolt terwijl je naast je partner ligt. Experts maken in The New York Post duidelijk dat dit gedrag funest kan zijn voor je relatie.
Volgens Tracy Ross, een koppel- en gezinstherapeut, verklein je door te scrollen de kans op intimiteit. Je bent namelijk allebei bezig met je eigen zaken. En enige vorm van intimiteit vereist toch een focus op elkaar. “Verbinding is van cruciaal belang voor een sterke relatie – en het moet regelmatig en zonder uitzondering gebeuren, wil een koppel kunnen gedijen.”
Moment van samenzijn
Samen in bed liggen is juist een tijd om met elkaar in contact te komen. In de drukke wereld van vandaag is er vaak geen externe afleiding wanneer je samen in bed ligt. Tenzij je je telefoon meeneemt, merkt de therapeut op. Ze vertelt de Amerikaanse krant dat haar cliënten vaak klagen dat de ander ‘constant op hun telefoon zit’ en ‘afgeleid’ lijkt te zijn. Dit maakt het moeilijk om een echte connectie te maken, zowel fysiek als mentaal.
“Hoewel de behoefte om aan het eind van de dag tot rust te komen volkomen begrijpelijk is, is het moeilijk te ontkennen welke schade dit aan een relatie kan toebrengen”, legt Ross uit.
Onrealistisch
Maar anno 2024 is het misschien niet realistisch om te verwachten dat koppels ’s avonds, of op welk moment dan ook, hun telefoon volledig wegleggen. We leven immers in een digitale wereld waarin telefoongebruik genormaliseerd is. “Of je het nu leuk vindt of niet, onze telefoons zijn niet meer weg te denken, en er zijn nog maar weinigen die het apparaat de hele nacht opbergt,” concludeerde psychotherapeut Aimee Hartstein al eerder.
“Het is een manier waarop mensen hun nieuws ontvangen, met vrienden praten en zich vermaken. Als een koppel gelukkig is in de relatie, is dat normaal gesproken geen probleem.”