Hoe je je huwelijk repareert in 16 uur

Liefde, relaties, geluk
zondag, 19 mei 2024 om 6:26
140803050 l normal none
High-Impact Therapy is duur, intensief - en volgens de fans effectiever dan traditionele relatietherapie. Het rukt op onder rijken in de VS, Dus het is op komst maar hier.
Relatietherapie – de plek waar iemand anders probeert het beste te maken van jullie desillussies, overspel, jullie stervende seksleven en andere problemen die tussen partners opduiken – heeft een nieuwe variant. Het wordt "high-impact therapie" genoemd en wint snel fans onder degenen die het geprobeerd hebben.
Chris en Erin van der Velde waagden de sprong in het diepe toen ze zich aanmeldden voor therapie bij Ellyn Bader, een psycholoog in Menlo Park, Californië, schrijft The Wall Street Journal. De van der Veldes, respectievelijk 60 en 59 jaar oud, runnen samen een uitgestrekt golfresort in Bend, Oregon. Hoewel het resort succesvol is, eiste de druk van het managen van 250 werknemers en een stroom klanten een tol van hen beiden en van hun 34-jarige huwelijk.
De twee hadden al traditionele relatietherapie geprobeerd. Maar, zegt Chris, "er waren veel sessies waarbij ik me afvroeg waar ik net voor betaald had."
Dus wendden de Van der Veldes zich dit keer tot Bader, die heeft geholpen bij de ontwikkeling van de zeer effectieve aanpak, waarvan het belangrijkste onderdeel de "couples intensive" is - 16 uur zeer gestructureerd werk gedurende een periode van twee dagen. "Je hoeft niet in een crisis te zitten om hier baat bij te hebben."
High-impact therapie (er is ook een kortere versie genaamd de vier uur durende mini intensive) is een steeds populairdere strategie, omdat zowel psychologen als hun cliënten gefrustreerd zijn geraakt door de nadelen van klassieke relatietherapie, die volgens hen lijdt aan een gebrek aan continuïteit van de ene sessie naar de andere.
Critici van de traditionele aanpak zeggen dat de relatief korte (ook al lijken ze soms eindeloos) sessies het moeilijk maken om van sessie tot sessie een momentum te creëren. Er duiken nieuwe kwesties op, er worden nieuwe onthullingen gedaan en veel van wat er de week ervoor gebeurd is, wordt vergeten. Een twistpunt in de sessie kan weer opduiken tijdens de rit naar huis, zonder de therapeut. Of een onzinnige ruzie die de avond voor de therapie plaatsvond, kan de sessie volledig overnemen.
Intensieve' voorbereiding
Een groot verschil tussen een intensieve en een gewone relatietherapie is de vroege voorbereiding die plaatsvindt voordat de therapeut de partners zelfs maar ontmoet. Beide kandidaten vullen vijf lange intakevragenlijsten in over zichzelf en hun relatie. (Hoe lost u conflicten op? Wat doet u als u boos wordt?)
Stellen worden gescreend op onbehandelde psychische aandoeningen, lopende affaires, huiselijk geweld en drugsmisbruik. Dit zijn meestal diskwalificerende factoren en de koppels worden naar elders doorverwezen. De therapeut besteedt dan enkele dagen om rekening te houden met de specifieke kenmerken van het koppel.
De sessies beginnen meestal om 9 uur 's ochtends in een kantoor of hotel. Er zijn verschillende korte pauzes gedurende de dag en de lunch duurt een uur (de therapeut eet niet met het stel). De dag eindigt rond 17.00 uur.
De eerste dag is gericht op het samen doornemen van de antwoorden op de intake om zo de gebieden voor groei in de relatie aan te pakken. Daarnaast beginnen de koppels ook met het aanleren van communicatievaardigheden, waaronder het belang om actief te luisteren in plaats van defensief te reageren uit onzekerheid.
Er is ook een korte inleiding over neuroplasticiteit - het vermogen van de hersenen om te herstellen en te veranderen door nieuwe neurale paden te creëren. Dit staat centraal bij het ontwikkelen van nieuwe gewoonten met betrekking tot luisteren en reageren (maak bijvoorbeeld geen ruzie met uw partner totdat u hem of haar voldoende vragen hebt gesteld over waarom hij of zij net zei wat hij of zij zei). Stellen moeten dit oefenen en de therapeut zal hen hiervoor huiswerk geven. (Stellen komen vaak later terug bij de therapeut voor hulp om op hun nieuwe pad te blijven).
In Bader's vijf-fasen-model van de ontwikkeling van een koppel, is fase twee de fase waarin bijna iedereen een moeilijke periode doormaakt. Ze hebben de romantische fantasiewereld van fase één verlaten-"We houden van dezelfde liedjes!"- en beginnen zich bewust te worden van ontgoochelende feiten: tegenstrijdige interesses, communicatiestijlen die niet altijd goed op elkaar aansluiten, waarden die over belangrijke zaken uiteenlopen.
Deze overgang kan gevaarlijk zijn als teleurstellingen leiden tot afstand nemen of regelrechte strijd. In fase twee vinden individuen het ook moeilijk om te scheiden wat van hen is en wat niet - bijvoorbeeld wanneer de ene persoon de andere de schuld geeft zonder te erkennen dat hij of zij ook een rol heeft gespeeld.
De tweede dag van de intensieve therapie is grotendeels gewijd aan het "co-creëren van een nieuwe relatie," zegt Bader. "Vanaf het begin vertel ik mensen dat de belangrijkste vraag niet is wat u in uw partner wilt veranderen, maar wat u bereid bent in uzelf te veranderen om het soort relatie te hebben dat u wilt."
De van der Veldes zeggen dat ze verbaasd waren over hoezeer de intensieve therapie hun huwelijk en hun leven heeft verbeterd.
Een deel van het werk tijdens de laatste acht uur bestaat uit het stellen van grenzen en prioriteiten voor het koppel op basis van het doel dat ze voor hun huwelijk hebben gesteld. Communicatiemiddelen worden geïntroduceerd en herhaaldelijk geoefend met behulp van verschillende oefeningen onder toezicht van de therapeut. De therapeut moedigt het echtpaar aan om nieuwsgierig te worden naar zichzelf en naar elkaar.
Epische vooruitgang
Omdat het nieuw is, zijn er nog geen onderzoeken gedaan om de waarde van intensieve therapie te verifiëren. Maar anekdotisch zijn veel patiënten en therapeuten enthousiast. "Mensen kunnen in deze vorm epische vooruitgang boeken," zegt Katherine Waddell, therapeut "Tijdens een intensive therapie kunnen koppels echt rustig aan doen, hun telefoon op stil zetten, ademhalen en zich op elkaar en zichzelf concentreren. Dit bereidt hen voor om te werken aan de problemen die de kern van hun relatie vormen."
Toch is intensieve therapie niet voor iedereen geschikt. Zo kan het concentreren van de therapie in twee dagen van acht uur voor sommige koppels te intensief zijn. Overweldigde patiënten zijn soms uit de sessies gestormd of hebben zich volledig afgesloten.
Ook de kosten zullen sommigen doen aarzelen. De kosten variëren van $7.000 tot $15.000, afhankelijk van de therapeut.