Rick Santorum stopt er dus mee. Barack Obama baalt vast. Hij had de Republikeinen nog wel even willen zien modder-worstelen. Hoe meer ruzie je tegenstander maakt, hoe beter het is.
Overigens is het zeer de vraag of Santorium stopt omdat hij moe gestreden is tegen Mitt Romney. Een grote rol heeft vast ook gespeeld dat zijn geld op is. Romney had bij elke race vele malen meer geld dan Santorum. Deze rende in de geldrace kansloos achter Romney aan. Veelzeggend is dat Santorum ook na het beēindigen van zijn campagne geld blijft werven: Hij moet schulden afbetalen!
Ook privé-redenen spelen mee. Zij gehandcapte dochter Bella is ernstig ziek. En de opiniepeilingen zijn niet hoopgevend. Welk republikeins belang is gediend met een oneindig potje politiek vrij worstelen, terwijl de grote tegenstander – Barack Obama – hooghartig glimlachend toekijkt.
Mitt Romney heeft vast opgelucht adem gehaald. Zijn grootste kwelgeest heeft zichzelf het zwijgen opgelegd. Hij heeft nu alleen nog Newt Gingrich als tegenstander (wanneer stopt de bejaarde en bovenal kansloze Ron Paul (76) er nu eens mee?). Gingrich is kansloos maar zal Romney als een politieke straatvechter blijven achtervolgen. Gingrich wil voorkomen dat de ‘gematigde’ Romney te veel zondigt tegen het oerconservatieve evangelie van de rechtervleugel van de republikeinse partij.
Romney is vandaag vast opgewekt wakker geworden. Maar tegen koffietijd realiseert hij zich vast ook dat zijn structurele zwaktes niet zijn weg genomen. Hij blijft een gemankeerde robot-achtige kandidaat die zo vaak misplaatst lijkt in het Hollywood-achtige show-setting van Amerikaanse campagnes. Hij hééft het gewoon niet.
Is hij daarom kansloos tegen Obama? Niet helemaal. Amerika is ook onder Obama geen krypto D66-walhalla geworden. Veel Amerikanen vinden Obama gewoon veel te links. Het massieve verzet tegen zijn ziektekosten-plan is veelzeggend. Het is een symbool van de - voor Europeanen niet goed invoelbare - afkeer van een actieve overheid. Amerika is een oer-rechts land. Europeanen lagen in 2008 in aanbidding voor De Grote Verlosser maar vergeten dat zijn overwinning van 2008 niet de regel was maar de (linkse) uitzondering.
Ja, Obama was en is een getalenteerde campaigner maar Democraten weten ook donders goed dat zijn klinkende zege in 2008 mede mogelijk was door de afkeer van George Bush (mooi geweest na acht jaar) en een ongekend zwakke, houterige tegenstander (John McCain) met een vermakelijke maar overigens rampzalige running mate (Sarah Palin).
Obama kan in de komende maanden nog last krijgen van de economie (iedereen volgt dagelijks de torenhoge benzineprijzen), er kan internationaal iets mis gaan (spanningen met Iran, verslechtering in Afghanistan) en het Supreme Court kan Obama kielhalen door (een deel van) zijn ziektekostenplan ongrondwettelijk te verklaren.
Maar er is ook goed nieuws. Amerikaanse vrouwen zullen in november bepalen of Obama nog vier jaar in het Witte Huis mag wonen. Obama doet het goed bij vrouwen. Ook de laatste peilingen laten een gapend ‘gender gap’ zien. Romney heeft zijn vrouwenprobleem niet opgelost.
Als vrouwelijke kiezers standvastig zijn in hun politieke voorkeur hoeven de Obamaatjes nog geen verhuisdozen te bestellen.