De eerste
asperges zijn geoogst en op de veiling verkocht. Aan restaurants want het zijn er nog niet veel, maar dit vroege begin van de aspergeoogst is een teken aan de wand. Overal schieten planten vroeg uit of zelfs al in bloei. Dat is niet los te zien van de uitzonderlijk zachte februari, de warmste sinds de start van de metingen in 1901.,,Het heeft deze winter niet erg lang erg hard gevroren. Bovendien is de temperatuur vrij constant geweest. Dat is fijn voor de asperges. Als het in de grond 10 graden is, gaan ze groeien'', zegt Annie van Hoof, van het Brabants Asperge Genootschap
tegen het AD.
Er kan voorlopig alleen worden geoogst op land dat wat hoger ligt. Op lagere gronden zakken de machines in de blubber.
De eerste asperges zijn van het ras Prius, speciaal ontwikkeld om vroeger in het voorjaar uit de grond te komen. ,,En de kwaliteit is ook nog eens beter'', zegt Van Hoof. Lekkerder voor de liefhebber? ,,Dat ook, maar ze zijn dikker en dat is vooral economisch gezien beter. Om een dikke asperge te steken moet je net zo diep buigen als voor een dunne. Tot aan het verpakken gaat een asperge vijf keer door onze handen, dus hoe dikker hoe beter.''