Afgelopen week kon Ocean Cleanup, dat de plasticsoep wil opruimen, vol trots melden dat de plasticvanger eindelijk werkt. Maar de foto die dat moet bewijzen wordt niet door iedereen enthousiast ontvangen. Mariene biologen zien vooral hoeveel dieren er tussen het plastic drijven.
Het is een zorg die al langer bestaat. De honderden meters lange drijvende armen, die zijn ontwikkeld door de Nederlander Boyan Slat nemen niet alleen plastic mee, maar ook allerlei zeeleven. Rebecca Helm, bioloog bij de Universiteit van North Carolina, wijst op de foto honderden drijvende dieren aan tussen het plastic. Conservatiebioloog David Shiffman, van de Simon Fraser-universiteit in Canada, noemt het zelfs 'totaal verbijsterend' dat deze foto wordt gepresenteerd als bewijs van succes.
Marien biologen Lodewijk van Walraven van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Jan Andries van Franeker (Universiteit Wageningen) bevestigen dat er 'aardig wat fauna tussen het plastic zit.”
“In de bovenste meters van de oceaan”, legt Franeker uit, “zweven en drijven onder meer kwalachtigen, slakken en insecten. Dit is het voedsel van vissen en zeeschildpadden. Waarschijnlijk is er nog meer bijvangst die niet te zien is op de foto. Van Franeker begint zich nu “toch wel zorgen te maken over de mogelijke populatie- en ecosysteemeffecten”.