De instorting van de warme golfstroom leek een klimaatramp, waar zelfs klimaatwetenschappers zich niet al te druk over maakten, want: kleine kans en duurt nog lang. Maar plots zijn er signalen dat dit al aan het gebeuren is. Daarover
schrijft de Volkskrant.We hebben het over de Atlantic Meridional Overturning Circulation, oftwel Amoc. Dit is een bovenlaag van warm water die vanaf de evenaar naar het noorden stroomt. In het noorden van de Atlantische Oceaan koelt het water af. De warmte die daarbij vrijkomt zorgt ervoor dat het op het noordelijk halfrond 1,4 graad warmer is dan op het zuidelijk halfrond. En Noord-Europa heeft het in het bijzonder getroffen met de Amoc. Normaal gesproken zou het op deze breedtegraad veel kouder moeten zijn.
Dat dreigt dus alsnog te gebeuren als de Amoc stilvalt. En die kans lijkt veel groter dan gedacht. "Dit is heel griezelig", zei de Duitse oceanograaf Stefan Rahmstorf op
een conferentie in Vilnius. "De klimaatmodellen voorzien dit voor het jaar 2100, maar nu nog niet. En toch zien we het al."
Rahmstorf vervolgt: "Dit is een ramp die we ten koste van alles moeten zien te vermijden. Eenmaal stilgevallen, zal deze stroming waarschijnlijk duizend jaar of langer wegblijven. En recente studies laten zien dat het risico erop veel groter is dan zelfs ik dacht."
-5 in februari
Dan wordt het in Noord-Europa niet warmer, maar een stuk kouder: het zou afkoelen met maximaal 3 graden per tien jaar. In Nederland wordt het dan 's winters 10 tot 15 graden kouder. Denk aan een gemiddelde temperatuur in februari van -5. De zomers worden ook een graad of 5 koeler.
Volgens de berekeningen is de kans op instorting van de Amoc voor 2050 zo'n 60 procent. De enige manier om dat te voorkomen is door de opwarming van de Aarde tegen te gaan, minder CO2 uitstoten dus.