De aarde warmt op en wel zodanig dat een derde van de wereldbevolking binnen vijftig jaar te maken krijgt met bijna onleefbaar hoge temperaturen, vergelijkbaar met de heetste delen van de Sahara. Dat
zeggen onderzoekers van de University of Exeter.
“Veranderingen zullen minder snel plaatsvinden, maar in tegenstelling tot de pandemie zal er geen verademing zijn om naar uit te kijken,” stelt onderzoeker Jens-Christian Svenning. “Grote delen van de planeet zullen te maken krijgen met blijvende, nauwelijks leefbare temperaturen.”
Binnen een halve eeuw kan het zijn dat 30 procent van de wereldbevolking leeft op plaatsen waar de gemiddelde temperatuur boven de 29 graden uitkomt. Van al het landoppervlak is het nu op slechts 0,8 procent zo heet, voornamelijk in de Sahara. Tegen 2070 zou deze temperatuur kunnen voorkomen op 19 procent van het landoppervlak. “Dit zou 3,5 miljard mensen in bijna onleefbare omstandigheden brengen,” concludeert Svenning.
Dat heeft grote gevolgen. Mensen zullen moeten migreren naar leefbaarder gebieden. “Maar het heeft niet alleen verwoestende directe gevolgen, het stelt samenlevingen ook minder goed in staat om toekomstige crisissen – zoals pandemieën – het hoofd te bieden,” vult onderzoeker Marten Scheffer aan. “Het enige dat dit zou kunnen voorkomen, is een snelle vermindering van de CO2-uitstoot.”