Voor wie dacht dat het met de opwarming van de aarde nog wel meeviel: niet 80 maar 300 miljoen mensen wonen in 2050 in een gebied dat minstens één keer per jaar onderwater loopt.
Dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteit van Princeton die in Nature Communications verscheen. Veel preciezere hoogtemetingen hebben duidelijk gemaakt dat meer kustgebieden onder water komen te staan. Dat komt niet doordat de zeespiegel meer stijgt dan gedacht, maar doordat de hoogte van het land naar beneden moet worden bijgesteld.
Wetenschappers kunnen met satellietmetingen moeilijk onderscheid maken tussen de hoogte van de grond en bijvoorbeeld de daken van huizen. Het nieuwe meetsysteem CoastalIDEM is daar veel beter toe in staat, aldus rekenkundig onderzoeker Scott Kulp.
Vooral Azië zou veel harder worden getroffen dan tot nu toe gedacht. Vier keer meer mensen worden bedreigd in China, Vietnam, Bangladesh, Thailand, India en Indonesië. Steden als Mumbai in India, Basra in Irak en Alexandria in Egypte liggen tegen 2050 helemaal of gedeeltelijk onder water.
Daar kan iets aan worden gedaan. De mens kan dijken bouwen en andere manieren bedenken om bestand te zijn tegen het stijgende waterpeil. Maar de getroffen regio's zijn vaak arm dus de vraag is of dat ook gebeurt.