We willen allemaal graag weten of het een mooie zomer wordt, maar dergelijke voorspellingen zijn zelden betrouwbaar. Toch kunnen wetenschappers er nu wel iets meer over zeggen door te kijken naar de mate waarin het ijs op Groenland smelt.
Dat zit zo: als het relatief warm is op Groenland belandt er meer zoet smeltwater in de Atlantische Oceaan. Dit is lichter dan zout zeewater en blijft dus bovenin drijven. Daardoor vermindert de uitwisseling van hitte tussen de lucht en de zee. Dit leidt tot sterkere wind in het gebied waar het smeltwater zich bevindt. In de winter produceert de wind een noordwaartse drift in de Noord-Atlantische Stroom, een verlenging van de Golfstroom. In de volgende zomer volgt de wind de richting van de stroom en draait hij noordwaarts. Dit helpt de soort grootschalige atmosferische circulatie te vormen die nodig is voor warmer en droger weer in Europa.
Volgens hoofdonderzoeker Marilena Oltmanns kunnen de locatie, mate en kracht van de zoetwaterstromen worden gebruikt om een inschatting te maken van het daaropvolgende patroon van warm en droog weer. "Gebaseerd op de keten van gebeurtenissen verwachten we dat de omstandigheden van de oceaan en de atmosfeer wijzen op een ongebruikelijk warme en droge zomer in Zuid-Europa dit jaar." Ook voor Noord-Europa ziet het er deze zomer goed uit.