Extreme zomer door klimaatverandering: "Er zijn twee mechanismen tegelijk aan het werk"

Klimaat, natuur en milieu
maandag, 09 augustus 2021 om 9:46
welingelichtekringen header 1

Zuid-Europa wordt geteisterd door ongekend zware bosbranden, hier stroomden de rivieren over omdat het niet wilde ophouden met regenen. “Dit is een duidelijk signaal dat niemand ontsnapt aan de klimaatverandering”, zegt klimaatwetenschapper Valerie Trouet tegen Vlaamse krant De Morgen.

De kwakkelzomer hier en de extreme hitte in het zuiden "is een weerpatroon dat we regelmatig zien terugkeren, een zogenaamde dipool”, gaat de hoogleraar aan de Universiteit van Arizona verder. “Het is gelinkt aan de positie van de straalstroom boven Centraal-Europa, wat zorgt voor omgekeerde weersomstandigheden in het Verenigd Koninkrijk, België of Nederland versus Italië, de Balkan en het westen van Turkije.”

Of de situatie uitzonderlijk is? “Het hangt ervan af hoe je ‘uitzonderlijk’ benadert. In de context van de voorbije honderd jaar of in de context van de komende honderd jaar? Door de bril van het verleden is deze samenloop van extremen zeker uitzonderlijk, vandaar ook de grote aandacht in de media. Naar de toekomst toe gaat dit helaas geen uitzondering meer zijn."

StraalstroomTrouet verklaart: “Er zijn twee zaken aan het werk. Enerzijds is er de opwarming van onze planeet, het broeikaseffect dat we al lang kennen. Daardoor krijg je hittegolven zoals we eerder zagen in Californië en Canada en nu in de Balkan, en die opwarming zorgt er eveneens voor dat de lucht meer vocht kan vasthouden. Daardoor krijg je de extreme neerslag die we recent onder meer in de Ardennen hebben gezien. Anderzijds is er dus de straalstroom. Daar is van alles mee aan de hand, maar het mechanisme erachter is veel complexer en hebben we nog niet helemaal doorgrond.”

Op de vraag of we zelf niet veel meer moeten doen om CO2-uitstoot terug te dringen, reageert ze scherp: "De fossiele brandstofsector maakt er al lang een marketingcampagne van om de schuld van de CO2-uitstoot op het individu te verhalen. Het belangrijkste wat je kan doen, is van klimaatopwarming een prioriteit maken als je naar de stembus trekt."

Bron(nen): De Morgen