Groene waterstof moet ons klimaatneutraal maken, maar er gebeurt niets op dat gebied

Klimaat, natuur en milieu
vrijdag, 21 juni 2024 om 9:13
anp 498432793

Groene waterstof moet een belangrijke bijdrage leveren aan de ambitie om klimaatneutraal te zijn in 2050. Maar in 2030 halen we nauwelijks de helft van het streefdoel. De verdubbeling die vervolgens voor 2032 in de planning zit, is dus helemaal ver uit zicht.

Als dat niet rap verbetert, gaat het nooit lukken om klimaatneutraal te worden over ruim 35 jaar volgens het Planbureau voor de Leefomgeving. Op dit moment wordt nog bijna alle waterstof grijs geproduceerd, met aardgas dus. En Nederland is grootverbruiker doordat we zoveel chemische industrie, raffinaderijen en kunstmestproducenten hebben.

Volgens Jorg Gigler van Topsector Energie, aanjager van de energietransitie, zijn er verschillende oorzaken dat de investeringen van bedrijven in groene waterstof spaak lopen.

"De twee tot drie keer hogere stroomprijzen dan in 2020 maken groene waterstofproductie duur. En een paar jaar geleden was de financiering met de lage rente bijna gratis. Die rente is flink gestegen. Dat zorgt voor veel hogere kosten en dus vertraging", legt Gigler uit aan RTL Nieuws.

Groene waterstof importeren is ook geen oplossing, stelt onderzoeker Dick van Dam van het Planbureau voor de Leefomgeving. "Ook mondiaal zien we dat de daadwerkelijke productie van groene waterstof ver achterblijft bij de doelen. Dus dat import tijdig en in voldoende mate op gang komt, is net zo onzeker als productie in Nederland."

Bron: RTL Nieuws