Bijna alles over honden is onderzocht, maar er bestaat (nog) geen gedegen onderzoek over de belangrijke vraag hoe ongelukkig honden worden van eenzaamheid. Terwijl er steeds meer eenzame honden zijn, omdat er steeds meer huishoudens zijn waar iedereen werkt.
Dit is wat we wel weten: honden zijn sociale dieren en ze zijn zo gefokt dat ze zich sterk hechten aan mensen en vooral aan hun baasje. Honden tolereren niet alleen menselijke aanwezigheid, ze zoeken die actief op. Honden hebben de nabijheid van de mens nodig. Veel honden worden gestresst als ze alleen worden gelaten. De hoeveelheid cortisol in hun bloed neemt toe als ze alleen zijn. Honden ervaren zeker eenzaamheid en eenzaamheid is pijnlijk. Idealiter zouden we onze honden dan ook helemaal niet alleen moeten laten. Maar hoe lang is verantwoord?
Ondanks het gebrek aan wetenschappelijk gefundeerd onderzoek naar die vraag zijn hondentrainers en dierenartsen het er over eens dat vier uur voor een volwassen hond de grens is.
"Hoeveel tijd alleen is te veel?" is een wetenschappelijke vraag, maar het is ook een ethische kwestie. Als vier uur een redelijk tijd zou zijn om een hond alleen te laten, dan betekent dit dat mensen voor wie dat structureel onhaalbaar is, gewoon geen honden mogen hebben, omdat ze niet de omgeving kunnen bieden die nodig is om de hond een goed leven te geven.
Bron: Psychology Today