In kranten en op sociale media wordt ons steeds vaker verteld dat we moeten letten op tekenen van verlatingsangst bij honden die voor het eerst in twee jaar alleen thuis zijn, of voor de eerste keer ooit als ze een lockdown-puppy waren. Verlatingsangst is een verzamelnaam voor verontrustend gedrag - bijvoorbeeld blaffen, janken, toiletongelukken, kauwen op de inboedel - die wordt veroorzaakt wanneer een persoon van wie de hond afhankelijk is het huis of zelfs een kamer verlaat. Verlatingsangst heeft altijd bestaan. We zijn ons er gewoon meer van bewust na de lockdown. Dat schrijft hondenexpert Graeme Hall in de Sunday Times.
Webcams heeft ook ons bewustzijn vergroot. Tien jaar geleden wist je dat je een probleem had als je thuiskwam en een ravage aantrof. Met een huisdierencamera en ingeschakelde bewegingswaarschuwingen op je telefoon kunt je tegenwoordig van een afstand meekijken wat uw hond uitspookt. Dit is een tweesnijdend zwaard: het is goed om te weten of ze de boel aan het verscheuren zijn, maar als je je snel zorgen maakt, zul je elke keer naar je mobiel grijpen.
Hoe kan je je hond helpen? Nou, oefening baart kunst. Het is een idee om voor zeer korte tijd weg te gaan en weer terug te komen. De boodschap is duidelijk: “Ik ga, ik kom terug. Het is allemaal volkomen normaal. Er gebeurt niets ergs."
Doorloop je gebruikelijke sleutel- en jasroutine en vertrek zonder poespas. Wacht een minuut en kom weer rustig binnen. Letterlijk, een minuut en bouw het interval vanaf daar op.
Een advies: als je hond lawaai maakt of tegen de deur krabbelt wanneer je op het punt staat naar binnen te lopen, wacht dan even, want je komst is een beloning voor uw huisdier. Wacht dus tot er een korte stilte valt voordat je de deur opent. We willen dat Fido denkt: "Als ik kalmeer, komen ze binnen. Er is hier een patroon." En niet: “Met blaffen komen ze terug!” Ga ermee door. Nieuwe gewoonten vergen honderden herhalingen. Het zal helpen ervoor te zorgen dat Fido voldoende beweging heeft gehad en gelegenheid heeft gehad om naar het toilet te gaan voordat je naar je werk gaat.
Overweeg om hem iets achter te laten om zijn drukke brein mee bezig te houden, zoals een puzzel of misschien een rubberen Kong-achtig speelgoed met een paar favoriete lekkernijen erin.
Graeme Hall: 'Je kunt het tij absoluut keren, maar er zijn geen snelle oplossingen.'