Kinderen die in vervuilde lucht leven hebben als volwassenen meer kans op hart- en vaatziekten en andere aandoeningen, zelfs als die blootstelling maar van korte duur is.
Dat blijkt uit onderzoek van de gerenommeerde universiteit van Stanford, dat in vakblad Nature verscheen. Het is de eerste studie die de effecten van luchtvervuiling op celniveau onderzoekt en focust op het hart- en vaatstelsel en immuunsysteem bij kinderen.
Het bevestigt eerder onderzoek dat smerige lucht de genregulatie zo beïnvloedt dat het impact heeft op de gezondheid op de lange termijn. De studie die werd uitgevoerd bij kinderen tussen de 6 en 8 jaar in het Californische Fresno, een van de meest vervuilde steden van de VS, schetst een grimmig beeld.
De blootstelling aan fijnstof (PM2,5), koolstofmonoxide en ozon gedurende lange tijd wordt gelinkt aan een toegenomen verandering van dna-moleculen, die ook overgaat op toekomstige generaties. De vervuiling leidt ook tot een toename van het aantal witte bloedcellen, die een sleutelrol spelen in de opbouw van plaque in de bloedvaten. Het leidt mogelijk tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten in het latere leven.
"Ik denk dat dit verontrustend genoeg is voor een kinderarts om te zeggen dat er bewijs ligt dat luchtvervuiling het immuunsysteem en vatenstelsel verandert. En niet alleen op een manier dat het astma of ademhalingsaandoeningen veroorzaakt, maar ook hartziekten," aldus onderzoeksleider Mary Prunicki van Stanford University. "Het lijkt erop dat zelfs korte blootstelling aan luchtvervuiling de genregulatie en -expressie kan wijzigen bij kinderen en misschien de bloeddruk. Potentieel wordt het fundament gelegd voor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten later in het leven."
Bron(nen): Science Daily