Er lijkt geen eind te komen aan de fijne zomerdagen. Vooruit, de ene dag was warmer dan de andere, maar echt koud of nat is het al maanden niet geweest. Volgens het KNMI is het zelfs nog nooit zo warm geweest sinds het begin van de metingen.
Daarmee streeft de zomer van 2022 die andere recordzomer van 1976 voorbij en vormen de afgelopen maanden opnieuw bewijs dat het rap warmer wordt in ons land. Elke 10 jaar neemt de hoeveelheid zon met 3 procent toe, in de lente zelfs met 5 procent, aldus het KNMI.
De hoeveelheid zonnestraling wordt uitgedrukt in watt per vierkante meter. In 1976 bedroeg de gemiddelde zonnestraling 229 w/m2. Dit jaar komen we uit op ongeveer 238 w/m2. Gemiddeld over de periode 1990-2020 is de zonnestraling 206 w/m2. De westkust krijgt 9 procent meer zon dan het oosten van het land.
Deels is er meer zon doordat er meer hoge drukgebieden zijn in de zomer, waardoor er minder bewolking is en deels komt het doordat de lucht schoner is, waardoor er minder zon geweerd wordt door de roetdeeltjes in de lucht.
Dit gaat niet eeuwig door verwacht het KNMI. "We verwachten dat de huidige trend van 3 procent per tien jaar in de toekomst gaat afvlakken doordat we weer vaker bewolkt zomerweer krijgen. Naast de opwarming van de aarde door de mens blijven natuurlijke variaties in het weer van grote invloed op de zonnestraling, de droogte en de temperatuur in Nederland."