Tien keer zoveel kans op grote bosbranden in Europa door klimaatverandering

Klimaat, natuur en milieu
zondag, 11 februari 2024 om 10:36 HLN
anp 486326478

Er zijn steeds meer bosbranden in Europa. Volgens een nieuwe studie is de kans op megabranden tien keer zo groot bij een matige opwarming van de aarde. Gaan we richting de +2 graden dan wordt de kans op allesverwoestende bosbranden nog groter en moet zelfs het noorden van Europa oppassen. 

“Bosbranden zijn een cruciaal en natuurlijk onderdeel van onze ecosystemen, maar sinds de jaren ‘80 zien we een opvallende toename in zowel het aantal als de omvang van branden. In de afgelopen zes jaar hebben we drie van de ergste jaren qua verbrand oppervlak in Europa gekend”, vertelt klimatoloog Lander Van Tricht bij HLN.

En de nieuwe studie voorspelt dat dat alleen maar erger wordt. “In Zuid-Europa kan onder een gematigd scenario de kans op catastrofale branden al tot tien keer hoger worden. Voorspellingen in het Middellandse Zeegebied wijzen op toenemende droogte. In gebieden die in de zomer al droog zijn en dus een hoge brandgevoeligheid hebben, zal de impact hiervan beperkt zijn. Maar in de gebieden daarbuiten kunnen de temperatuurstijgingen wel een rol gaan spelen. Deze niet eerder getroffen delen van Zuid-Europa tonen een toenemende kwetsbaarheid voor megabranden. In 2017 was dit bijvoorbeeld het geval bij de tragische Pedrógão Grande-brand in Portugal in 2017, waarbij tientallen slachtoffers vielen. De studie toont ook dat gebieden met lagere brandgevoeligheid een langere periode van risicovolle weersomstandigheden kunnen verwachten, zoals blikseminslagen.”

Noord-Europa

Ook het doorgaans zo natte Noord-Europa kan in de problemen komen. “De groeiende brandrisico’s beperken zich niet alleen tot Zuid-Europa. Als de wereldwijde temperaturen de +2 graden-drempel overschrijden, zullen ook Midden- en Noord-Europa aanzienlijk gevoeliger worden voor bosbranden tijdens droogteperiodes. In boreale en gematigde regio’s wordt verwacht dat een afname van 20 procent in neerslag de kans op extreme branden verdubbelt, van de huidige 5 procent naar 10 procent. Het effect van temperatuurstijgingen is hier minder prominent.”