Je proeft het verschil niet, het is ook niet gezonder, blijft er één argument over om biologische groente en fruit te kopen: het
milieu. Maar ook dat wordt er niet echt beter van. ontkracht drie mythes over biologisch
voedsel. Het belangrijkste argument om biologisch te eten is het voordeel voor het milieu. Biologisch voedsel, direct van het lokale boertje, klinkt lekker eco maar dat valt tegen. Kleine kassen, die vaak gebruikt worden voor deze lokale bio-producten zijn veel vervuilender dan grote. Dat weegt op tegen de vervoerskosten van niet-lokale producten. Uit een uit 2009 van de Britse universiteit van Exeter blijkt dat een autorit van 6,7 kilometer meer CO2-uitstoot veroorzaakt dan het normale systeem van koude opslag, verpakken, transport naar een regionale overslag en vervoer naar de klant. Doordat bio-boeren weinig pesticiden gebruiken hebben ze veel meer land nodig om dezelfde opbrengst te realiseren. Voorstanders denken dat daardoor de biodiversiteit groter is. Maar in de tropen kunnen de enorme lappen grond die worden gebruikt voor biologische producten de regenwouden aantasten, die soms zelfs gekapt worden voor de teelt. Kleine nuance: dit gaat wel om een minderheid van de biologische boerderijen stellen van Oxford. Feit blijft dat er een voedseltekort op de wereld is. Om dat op te lossen is grootschalige landbouw noodzakelijk. Biologische producten zijn dus alleen geschikt voor een hele kleine rijke minderheid. Dit argument is al vaker ontkracht, maar toch nog een keer: de gezondheidsvoordelen van biologisch voedsel zijn niet te onderscheiden van niet-biologische producten. Dat blijkt onder meer uit een studie uit 2012, die verscheen in Daarin werden 327 studies over biologisch voedsel met elkaar vergeleken. En wie denkt dat hij het verschil proeft: test het maar eens blind. In dit filmpje meer uitleg over biologisch voedsel: