We zijn liefhebbers: yoghurt bij het ontbijt, kaas op een broodje met een glaasje
melk erbij en 's avonds nog maar een blokje kaas bij de borrel. Maar zoveel zuivel is voor onze gezondheid helemaal niet nodig en wel erg slecht voor het milieu.
Hoogleraar voeding, volksgezondheid en duurzaamheid Pieter van 't Veer van de Wageningen Universiteit vertelt
bij RTL Nieuws dat als iemand alle dierlijke zuivel inruilt voor plantaardige alternatieven, zoals sojamelk, de uitstoot van broeikasgassen met 16 procent afneemt. Ook bespaar je bijna 10 liter water.
Vooral
kaas veroorzaakt veel uitstoot. Lang niet zoveel als rundvlees, maar wel meer dan twee keer zoveel als kip en varkensvlees. Bovendien hebben we zoveel eiwitten niet nodig. Per kilo lichaamsgewicht wordt 0,83 gram eiwit per dag aanbevolen. Dat is 58 gram voor wie 70 kilo weegt. Mannen tussen de 19 en 50 jaar krijgen gemiddeld 91 tot 98 gram eiwit binnen, vrouwen 68 tot 72 gram, ruim voldoende dus.
Volgens Van 't Veer veroorzaakt een eetpatroon met vlees en zuivel 25 tot 30 procent meer broeikasgassen dan een dieet zonder dierlijke producten. De hoogleraar adviseert om vooral minder rundvlees te eten en melk als alternatief te nemen. Daarvan is de uitstoot nog relatief laag. "Het gaat dan om de inname van hoogwaardige eiwitten. Die zitten in melk."
Let op:
- De bovenstaande waarden zijn indicaties. De exacte uitstoot kan variëren depending van de specifieke productiemethode en het consumptiepatroon.
- De CO2-equivalenten zijn berekend met behulp van verschillende methoden en databases. Dit kan leiden tot kleine verschillen tussen de waarden van verschillende bronnen.
Er zijn ook voordelen aan het eten van zuivel:
- Voedingsstoffen: Zuivelproducten zijn een bron van calcium, eiwitten, vitamine B12 en andere voedingsstoffen.
- Gemak: Zuivelproducten zijn vaak gemakkelijk verkrijgbaar en te gebruiken in recepten.
- Smaak: Veel mensen vinden zuivelproducten lekker.