Vandaag hebben we alle middelen gebruikt die de planeet dit jaar kan aanbieden. We beginnen nu aan de uitputting Dat is twee maanden eerder dan twintig jaar geleden, blijkt uit berekeningen van de
Global Footprint Network.Dit betekent dat de mensheid de natuur momenteel 1,75 keer sneller gebruikt dan de ecosystemen van onze planeet kunnen regenereren, gelijk aan 1,75 aardes. De mensheid zag in het begin van de jaren zeventig voor het eerst een ecologisch tekort. Overschrijding is mogelijk omdat we ons natuurlijk kapitaal uitputten, waardoor de toekomstige regeneratieve capaciteit van de planeet in gevaar komt.
De consumptie verschilt van land tot land. Zo bereikt Qatar zijn "overshoot day" al na 42 dagen, terwijl dat in Indonesië pas na 342 dagen is, verklaart het Wereldnatuurfonds WWF. "Als iedereen zou leven zoals de Fransen zouden we 2,7 planeten nodig hebben." Als we zouden leven als de Amerikanen zouden er 5 nodig zijn.
Om de "overshoot day" te kunnen laten verschuiven naar 31 december, moet vooral de uitstoot van broeikasgassen dalen. Die uitstoot is goed voor 60 procent van onze wereldwijde ecologische voetafdruk, aldus WWF. "Door de CO2-uitstoot met 50 procent te verminderen, kunnen we 93 dagen per jaar winnen, waardoor de dag pas in oktober zou vallen", klinkt het nog. Door de consumptie van dierlijke eiwitten te halveren kunnen we 15 dagen per jaar winnen en door de voedselverspilling te halveren, zouden we 10 dagen winnen.
Iedereen kan zijn ecologische voetafdruk berekenen op
http://www.footprintcalculator.org