De mens, die bepaalt waar het regent of niet, het is een ingrijpen in de natuur waar de meesten niet aan willen. Maar het zou wel kunnen helpen om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
Hoogleraar Atmosfeeronderzoek, Herman Russchenberg,
legt uit aan RTL Nieuws dat wolkenmanipulatie kan bijdragen aan het behalen van de klimaatdoelen. "Mechanische manipulatie heet dat. Door stofjes als zeezoutkorrels de atmosfeer in te schieten kunnen daar meer druppeltjes van wolken ontstaan. Deze wolkendruppeltjes weerkaatsen de zonne-energie. Hoe meer druppels, hoe meer energie je weerkaatst."
Maar de wolken manipuleren kan niet overal. Zo is de lucht boven ons land er niet geschikt voor. "De lucht moet schoon zijn en in Nederland is het niet schoon genoeg", zegt hij. "Het moet boven de oceaan, want daar is de lucht wel schoon." Wolkenmanipulatie kan ook nuttig zijn op de polen. "Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van wolken boven de Noordpool. Die reflecteren het zonlicht en geven het ijs de tijd om weer aan te groeien."
China en Rusland hebben al handmatig wolken verdreven. Zo schoot China met een raket chemische stoffen de lucht in om te voorkomen dat het zou gaan regenen tijdens een nationale ceremonie. De Russen deden hetzelfde om donkere wolken te verdrijven.