Over niet al te lange tijd rijden we allemaal elektrisch, maar op dit moment zou ons elektriciteitsnet dat nog helemaal niet aankunnen. Hoe groot is dat probleem eigenlijk?
"Als we ons elektriciteitsnet niet aanpassen, zul je zien dat het net het op een gegeven moment niet meer aankan. De elektriciteitsvraag groeit namelijk enorm door onder meer elektrisch rijden," vertelt Amy van Groot Battavé van netbeheerder Stedin
tegen NU.nl. In het ergste geval kan de stroom uitvallen, omdat de elektrische auto's met zijn allen te veel van het net afsnoepen.
Hoeveel precies? "Als iedereen elektrisch gaat rijden, hebben we ongeveer 20 tot 25 miljard kilowattuur aan elektriciteit extra per jaar nodig," rekent Maarten Steinbuch hoogleraar aan de TU Eindhoven, voor. Dat is net zoveel als alle huishoudens in Nederland nu per jaar verbruiken.
Toch voorziet Steinbuch geen problemen. "We hebben net geen 20 procent méér elektrische energie nodig dan nu om heel Nederland elektrisch te kunnen laten rijden." Waar die stroom vandaan moet komen? "Uit zon en wind. Het waait altijd wel ergens."
Ander probleem is het aantal laadpalen. We hebben er in Nederland 63.000, veel in vergelijking met andere landen, maar het moeten er volgens voorzitter van de Vereniging Elektrische Rijders Koos Burgman ruim een miljoen worden. Op dit moment groeit het aantal elektrische auto's op de weg sneller dan het aantal laadpalen. Ook op dat gebied is er dus nog werk aan de winkel.