Het Russische parlement gaat het gebruik van ‘digitale activa’ bij internationale betalingen goedkeuren

Partnerposting
woensdag, 06 maart 2024 om 10:36
unknown 2

De wereld van cryptocurrency zet binnenkort opnieuw een stapje dichter bij globale aanvaarding en wijdverspreid gebruik. Het Russische parlement is van plan om binnenkort wetgeving goed te keuren waardoor bedrijven in het land “digitale financiële activa” kunnen gebruiken in de internationale betalingsruimte.
Het Comité voor de Financiële Markten van de Doema heeft op 21 februari nieuwe wijzigingen op het wetsontwerp goedgekeurd. Dit wetsvoorstel heeft reeds een eerste lezing in het Russische Lagerhuis doorstaan, maar moet nu nog worden goedgekeurd bij een tweede lezing door de Senaat.
Door deze amendementen aan de Russische wet zal “het gebruik van digitale activa bij buitenlandse handelstransacties tussen inwoners en niet-ingezetenen” worden toegestaan, en handelaars kunnen “gebruikmaken van deze activa in contracten en transacties”.
Welke cryptomunten zullen precies worden goedgekeurd? Hier knelt het schoentje een beetje. Volgens Russische media zal het wetsontwerp cryptomunten zoals Bitcoin uitsluiten, hoewel veel Russische bedrijven al lang gebruikmaken van deze crypto’s om met buitenlandse partners te handelen. 
Ook altcoins zoals Ethereum, Tether, of Ripple zouden uit de boot vallen. Deze beslissing zou een vergissing kunnen zijn, want uit deze lijst van de beste altcoins van 2024, verklaart Joren Verdoes van Bitcoin Magazine dat er veel interessante nieuwe munten op de markt komen dit jaar.
In het verleden hebben Russische politici termen als “digitale activa” en “digitale financiële activa” (DFA’s) gebruikt om over vrijwel alles in deze sector te spreken, gaande van Bitcoin en altcoins, tot CBDC’s, stablecoins en gedigitaliseerde grondstoffen.
Bij dit wetsvoorstel zou ook een aanpassing in terminologie kunnen komen, en “DFA’s” zouden dan verwijzen naar digitaal fiatgeld zoals de digitale roebel, evenals naar gereguleerde, door banken uitgegeven stablecoins, of digitale effecten en grondstoffen. Bitcoin en altcoins zouden dan “cryptocurrencies” heten.
Rusland wil met deze zet “Russische importeurs en exporteurs helpen actiever samen te werken met bevriende landen”, door het gebruik van digitale middelen bij buitenlandse handelsoperaties. 
En om de olifant in de kamer aan te pakken, is de hoop er natuurlijk ook dat het wetsontwerp de impact van westerse sancties op de Russische economie “gedeeltelijk zou helpen verzachten”. Of dit het geval zal zijn, zeker na de nieuwe sancties tegen Rusland die eerder deze maand werden onthuld door de VS, de EU, Groot-Brittannië en anderen, is nog even afwachten.
De hoop van Moskou is natuurlijk dat het snelle digitale roebelproject het land zou helpen om de prominentie van de Amerikaanse dollar in de internationale handel te verzwakken, of zelfs helemaal af te schaffen. In dezelfde lijn geeft Rusland aan dat hun munt compatibel zou zijn met de Chinese digitale RMB. Belangrijke bondgenoten van Rusland, zoals Wit-Rusland en Kazachstan, voeren ook hun CBDC-inspanningen op.
Russische deskundigen in deze materie nemen echter een voorzichtige houding tegenover het wetsontwerp. Zo gaf Maria Telegina van de Moskouse Digitale School aan dat “technologische barrières” het gebruik van digitale activa bij internationale betalingen zouden kunnen belemmeren. Daarnaast gaf ze aan dat deze wetgeving “op geen enkele manier problemen aanpakt die verband houden met het gebruik van cryptocurrency voor internationale betalingen.”