Alweer slaande ruzie tussen stichting Laurentien en de overheid

Politiek
zaterdag, 19 oktober 2024 om 7:20
anp 50799565
Volgens de stichting van prinses Laurentien faalt de overheid alweer en nog steeds bij het uit de shot halen van mensen die arm zijn gemaakt door bureaucraten van de Belastingdienst.
Sinds afgelopen zomer zijn er amper gedupeerde ouders geholpen met aanvullende schade. Het ministerie van Financiën en de stichting van prinses Laurentien zitten met elkaar in een impasse. Een massaclaim dreigt, schrijft De Telegraaf
Stichting Gelijkwaardig Herstel (SGH), in de arm genomen om het proces van schade-afhandeling te versnellen, vindt dat het ministerie in het oude gedrag vervalt waarmee ouders tijdens de affaire in de knel zijn gekomen.  „Ruimhartigheid ontbreekt. Bonnetjes gaan weer boven alles.” De belastingdienst is dol op bonnetjes. Wie in diepe armoede zit maar geen bonnetjes heeft om dat te verklaren vangt volgens de SGH van Laurentien bot. 
Methode-Laurentien
Na een roerige lente, waarin prinses Laurentien en het ministerie openlijk met elkaar overhoop lagen, hadden de twee partijen in de zomer juist weer de vrede gesloten. Er is de stichting van Laurentien macht ontnomen, maar ze mocht wel opkomen voor de arme mensen die door de staat belazerd zijn. Maar daarvan komt volgens de prinsen en De Telegraaf niets van terecht.
2500 euro voor gedwongen seks is een ’fooi’
Zo mag de stichting bepaalde ’uitzonderlijke impactvolle gebeurtenissen’ niet meenemen in de schadebedragen, zoals een miskraam door stress, eenvoudig omdat een medisch dossier ontbreekt. Ook zelfdodingspogingen of gedwongen sekswerk mogen niet als zelfstandige gebeurtenissen in één schikking worden opgevoerd omdat het budget voor deze post maximaal 2500 euro bedraagt, volgens ouders ’een fooi’ voor traumatische gebeurtenissen die nog jaren doorwerken.
Rommel sinds 2013De toeslagenaffaire is een politieke affaire als gevolg van onterechte fraudeverdenkingen met kinderopvangtoeslagen. De toeslagenaffaire vond plaats tussen 2013 en 2019. Ontstaan toeslagenaffaire In 2013 besloot de overheid om fraude harder aan te pakken naar aanleiding van de Bulgarenfraude begin jaren 2010.
De prinses dreigt met de rechter
Intussen groeit de onvrede bij ouders, die massaal bezwaar maken tegen besluiten over hun schadebedragen. Stichting Gelijkwaardig Herstel bereidt een massaclaim voor als ze niet verder komt met Financiën. Daartoe heeft de stichting bij minister Eelco Heinen (Financiën) en staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen) de verjaringstermijn verlengd van de onrechtmatige daad van de overheid in de toeslagenaffaire.
Zonder de verlenging zou het handelen van de overheid op 23 oktober verjaren. Hiermee houdt SGH de ruimte om op enig moment namens gedupeerde ouders alsnog een massaclaim in te dienen tegen de Staat.
Het ministerie van Financiën erkent dat er in de afhandeling van de toeslagenaffaire nog niet de snelheid zit waarop was gehoopt. „We overleggen binnenkort weer met de stichting. We gaan daarover niet via de media onderhandelen.”