Zeker 10.000 belastingmedewerkers hebben toegang tot gegevens waar criminelen belangstelling voor hebben. Het is niet te achterhalen of er onder de 10.000 mensen zijn die tegen betaling in de gegevens spitten, maar aannemelijk is dat wel.
De computersystemen van de Belastingdienst registreren namelijk niet welke informatie corrupte medewerkers hebben opgevraagd voor criminelen. Dat stellen goed ingevoerde bronnen bij betrokken overheidsdiensten tegenover NRC.
De technische beperking bemoeilijkt onderzoek naar corruptie binnen de dienst. Zo blijft vaak onduidelijk welke adresgegevens, kentekens of financiële informatie via medewerkers van de dienst zijn terechtgekomen in het criminele milieu.
Het blijkt technisch onmogelijk om voor iedereen die bij de Belastingdienst werkt bij te houden welke informatie ze opzoeken. Dat komt mede omdat de dienst met zo’n 900 verschillende systemen werkt, die meestal niet aan elkaar zijn gekoppeld.
De situatie leidt tot toenemende zorgen in de opsporing omdat medewerkers van de Belastingdienst toegang hebben tot veel gegevens die interessant zijn voor criminelen.
Kortgeleden bleek dat een corrupte ambtenaar de bende van Taghi had geholpen.
Bron(nen): NRC