De SP blijft onvermoeibaar strijden voor een eerlijkere samenleving. En dat is hard nodig, als je Lilian Marijnissen de feiten hoort opsommen in een interview met de Volkskrant.
VermogensongelijkheidOver vermogensongelijkheid zegt ze: "Wat veel mensen volgens mij niet weten, en wat ik onlangs ook aan Bernie Sanders vertelde: dat na de VS Nederland de grootste vermogensongelijkheid kent in de rijke westerse wereld. Dus de vermogensongelijkheid in Nederland is gigantisch. Bij de VS denk je: daar is er wel heel erg hyperkapitalisme, maar nummer twee is Nederland. En dat klopt ook wel, want je ziet dat ongeveer 10 procent van de mensen het merendeel van het vermogen in handen heeft."
De zorgEn ook in de zorg kan nog een heleboel worden verbeterd, legt de SP-leider uit. "Recent onderzoek laat zien dat mensen die in de ouderenzorg werken 35 procent van hun tijd kwijt zijn met papier en met bureaucratie. In een ziekenhuis is dat zelfs 40 procent. Kun je nagaan wat je kunt besparen aan tijd en geld en mankracht als je het anders zou organiseren."
De SP geeft het goede voorbeeld met een zorgbuurthuis in Oss, waar 'al die papieren bullshit' niet nodig is. "Dat speelt tijd vrij om met de zorg bezig te zijn. En het wordt leuker om in de zorg te werken. Onder het kabinet dat de verzorgingshuizen sloot, zijn er tienduizenden mensen ontslagen in de zorg. Nog steeds is de uitstroom gigantisch."
MigratieEconomische migratie wil de SP tijdelijk stoppen. "Nu kunnen bedrijven vanuit de hele EU ongelimiteerd mensen hierheen halen. Mensen werken voor lage lonen, bedrijven gaan er met de winst vandoor. Dat verdienmodel willen wij doorbreken. We willen toe naar een vergunningstelsel. Een bedrijf dat buitenlandse krachten nodig heeft, moet dat aantonen. Wij vinden ook dat je een serieuze discussie moet voeren over wat voor werkgelegenheid we in Nederland nog moeten hebben."
RegerenDe SP is daartoe zeker bereid in een regering te stappen. "Sterker nog, ik denk dat dat nodig is om alle mooie woorden die nu worden gesproken over bestaanszekerheid en een betrouwbare overheid werkelijkheid te maken. De SP staat nu bekend als waakhond in de oppositie, maar ik denk dat het heel goed zou zijn als we een waakhond in de coalitie worden. We zouden dan partijen die de mond vol hebben over bestaanszekerheid bij de les houden."
Bron(nen): De Volkskrant