Tweeënhalve maand na de val van het kabinet-Balkenende IV over ‘Uruzgan’ heeft de nieuwe leider van de PvdA duidelijk gemaakt dat met zijn partij wel degelijk valt te praten over een volgende missie in Afghanistan. Daarmee heeft Cohen niet alleen de kans vergroot dat Nederland na het vertrek van de Task Force Uruzgan alsnog een nieuwe rol krijgt in de operatie van de NAVO in Afghanistan, schrijft NRC. Hij heeft er ook een obstakel mee weggenomen voor deelname van zijn partij aan een nieuw kabinet, na de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni.
De bitterheid tussen PvdA en CDA was groot, na de val van het kabinet op 19 februari. Minister van Defensie Van Middelkoop (CU) was te elfder ure nog met een alternatief gekomen: een trainingsmissie. Maar toen was de val van het kabinet al niet meer te stoppen. De verwijten vlogen in de weken daarna over en weer.
Nu heeft Cohen een stap gezet waarmee hij de ergste kou uit de lucht haalt. Een nieuwe missie is voor de PvdA bespreekbaar – „als maar volstrekt duidelijk is dat het geen nieuwe militaire missie wordt”.
Maar een politiemissie zonder militairen in Afghanistan is niet goed denkbaar. Andere NAVO-landen voelen er niets voor om de Nederlandse politietrainers te gaan beschermen. En dat bescherming nodig is, betwijfelt niemand. Cohen houdt nu weliswaar vast aan het bezwaar tegen een nieuwe militaire missie. Maar hij vindt een pragmatische uitweg uit de ingenomen stelling door te erkennen dat een politiemissie niet zonder een aanzienlijke militaire bijdrage kan. De Nederlandse trainers van Afghaanse agenten mogen wat Cohen betreft dus best door Nederlandse militairen, bijvoorbeeld zo’n 250 man, begeleid en beschermd worden.
Bron: NRC