Een slecht jaar voor Willem Alexander

Politiek
donderdag, 29 april 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1

De Volkskrant maakt de balans op van het gedoe rond Oranje van het afgelopen jaar. Het afgelopen jaar gebeurde er veel rond de Oranjes. Vorig jaar leek een troonswisseling nabij. Koninginnedag kreeg een heel andere wending. In de week na Karst bleek het grote krediet van de Oranjes. Meteen al door de verklaring van Beatrix, waarin zij als hoofd van de familie geschokt haar ontsteltenis en medeleven betoonde. Verder werd duidelijk dat leden van het Koninklijk Huis achter de schermen intensief contact onderhielden met nabestaanden en gewonden.
Maar het krediet slonk later in het jaar. Prins Willem Alexander en prinses Máxima kregen de wind van voren over Argentijnse grondaankopen en over de villa in Mozambique in het bijzonder. Vooral drie zaken vielen slecht. Nederlanders willen geen vastgoedkoning, verder wekte het gezelschap mensen met wie de prins in het Mozambique-project participeert – ‘internationale jetset’ – ergernis op. En waarom moest de toekomstige koning van alle Nederlanders zo ver van het koninkrijk vakantie vieren? Wat kostte dat wel niet, aan vliegen en beveiliging?
Alle negatieve adviezen werden in de wind geslagen. Totdat de prins moest buigen en een brief aan minister-president Balkenende schreef, waarin hij vanwege ‘de voortgaande publiciteit’ afstand deed van het project. Nog steeds denkt Willem Alexander dat het de schuld is van de pers dat Mozambique is afgeblazen. Royals hoeven zich niet te gedragen als de gewone man, maar ze moeten wel rekening met hem houden. Die perceptie lijkt afwezig. Misschien is het wel lastig ‘als je van Bogota via Wassenaar naar New York moet vliegen’ om je kinderen nog even te zien, zoals de kosmopolitische Máxima tegen Vanity Fair zei.
De polls voor de prins zijn beter geweest, bleek op de verjaardag van koningin Beatrix. Reikhalzend wordt uitgekeken naar de grote NOS-enquête morgen, op 30 april. Koningin Beatrix zal, als vrouw die graag controle heeft, niet snel afstand doen als de opvolger slechte cijfers blijft scoren.

Bron: de Volkskrant