Wetenschappers kunnen tanden laten groeien: "Revolutie in de tandheelkunde'

gezondheid
maandag, 14 april 2025 om 12:38
anp 445283876

Stel je voor: nooit meer een kroon, brug of implantaat nodig. Gewoon je eigen tand terug laten groeien. Het klinkt als sciencefiction, maar onderzoekers van King’s College London hebben nu echt een menselijke tand in het lab gekweekt.

Voor het eerst is het wetenschappers gelukt om menselijke tandcellen zó te laten samenwerken dat ze een echte tand beginnen te vormen. Ze ontwikkelden een materiaal dat het natuurlijke proces van tandgroei nabootst. De cellen konden zo met elkaar ‘praten’ en de tandvorming starten.

Volgens Dr. Ana Angelova-Volponi, hoofd van de afdeling regeneratieve tandheelkunde aan King’s College London, kan dit alles veranderen: “Deze ontdekking heeft het potentieel om een revolutie te worden in de tandheelkunde.”

Momenteel moeten mensen met tandproblemen het doen met vullingen of implantaten. Maar die zijn kunstmatig en hebben hun beperkingen. Implantaten vereisen bijvoorbeeld een ingrijpende operatie en kunnen op termijn complicaties geven. Vullingen gaan maar een beperkte tijd mee en kunnen het gebit juist verzwakken.

Onderzoeker Xuechen Zhang legt uit: “Vullingen zijn geen ideale oplossing. Ze verzwakken op de lange termijn het tandweefsel en kunnen leiden tot verdere schade of gevoeligheid. En implantaten zijn niet natuurlijk: ze vereisen ingrepen, goed bot en kunnen niet meegroeien of zich aanpassen.”

Een tand die zichzelf herstelt

De grote belofte van de labgekweekte tanden is dat ze volledig uit lichaamseigen cellen kunnen worden gemaakt. Daardoor worden ze door het lichaam geaccepteerd, kunnen ze zich hechten aan de kaak én zichzelf herstellen. Een soort ‘tweede kans’ voor verloren tanden.

Het onderzoek, dat in samenwerking met Imperial College London werd uitgevoerd, is het resultaat van meer dan tien jaar werk. Vroegere pogingen mislukten omdat de cellen niet goed met elkaar konden communiceren. Nu lijkt dat obstakel overwonnen.

De volgende stap? Tandgroei toepassen in de praktijk. Daarbij zijn er twee opties, zegt Zhang: “We kunnen jonge tandcellen op de plek van de ontbrekende tand in de kaak implanteren en ze daar verder laten groeien. Of we kweken de hele tand in het lab en plaatsen die daarna in de mond.”

Voor beide methoden is het nodig dat het proces van tandontwikkeling eerst in het lab op gang wordt gebracht.

Volgens Angelova-Volponi biedt de techniek “duurzame en effectieve oplossingen voor tandherstel en regeneratie” en is het een belangrijke stap richting een toekomst zonder kunstgebit of implantaat.

Oftewel: tanden wisselen na je twaalfde? Het zou zomaar weer kunnen.

Bron: The Independent