De verkiezingen in Moldavië hebben te lijden gehad onder niet eerder geziene beïnvloeding van Rusland, zegt de woordvoerder van de Europese Commissie. Maar om uit te maken hoe die beïnvloeding heeft uitgepakt voor de verkiezingen, is het nog wachten op de officiële uitslag, aldus de Europese Commissie.
Moldavië stemde zondag voor een nieuwe president en voor steun aan eventuele toetreding tot de Europese Unie.
Informatie over de beïnvloeding, zoals het kopen van stemmen, heeft de EU "uit de eerste hand en via de lidstaten ter plaatse via hun ambassades", aldus de woordvoerder. Maar die benadrukt ook dat dit niet iets is van enkel de afgelopen dagen. "Dit een langetermijnproject" van Rusland en zijn aanhangers.
"Daarom zijn we anderhalf jaar geleden al gestart met een EU-partnerschap met Moldavië om het land te helpen om hier weerstand aan te bieden."
De pro-Europese president van Moldavië, Maia Sandu, heeft verklaard dat ze "met recht maar na een ongelijke strijd" de eerste ronde van de presidentsverkiezingen heeft gewonnen, net als het gelijktijdige referendum over lidmaatschap van de Europese Unie. Net iets meer dan de helft van de kiezers stemde voor lidmaatschap van de EU. Sandu beschuldigt Rusland ervan de uitslag van het referendum te hebben willen beïnvloeden. Volgens Rusland wordt de oppositie tegen haar en tegen de aansluiting bij de EU onderdrukt.
De verkiezingen en het referendum van zondag zijn volgens Sandu "een eerste slag geweest in de moeilijke strijd die de toekomst van het land bepaalt". Sandu behaalde rond de 40 procent van de stemmen en hierdoor is een tweede ronde nodig die 3 november wordt gehouden.