Ook de Duitse regering heeft zich afgekeerd van deelname aan een eventuele actie in Syrië. Minister van Buitenlandse Zaken Westerwelle heeft gezegd dat zijn land niet zal in gaan op een verzoek aan actieve steun, al verwacht het zo'n verzoek ook niet. Heel opzienbarend is de houding van Duitsland niet. Vanwege de geschiedenis is het land niet snel bereid ten strijde te trekken. Toch voegt het Duitse besluit iets toe aan het veranderende klimaat. Een paar dagen geleden leek de aanval op Syrië een kwestie van dagen. Nu het ene land na het andere zich afkeert en de scepsis in de VS groot blijft ligt een aanval minder voor de hand, zeker zolang er geen rapport is van de inspecteurs van de VN
Frankrijk blijft wel bereid tot militaire actie in Syrië. Dit heeft president François
Hollande vrijdag beklemtoond, nadat de Britse premier David Cameron donderdag zijn plannen tot militaire bemoeienis met Syrië had moeten 'inslikken'. Cameron leed een pijnlijke nederlaag in het parlement op het gebied van zijn buitenlandse politiek.
,,Dat verandert niets aan de Franse houding en Frankrijk is klaar om op te treden'', zei Hollande in een vraaggesprek met de krant Le Monde.