De grote overwinning van BBB alleen verklaren uit de bijna clichématige ‘kloof tussen Randstad en platteland’ is „een grove versimpeling”, zegt Sjoerd van Heck van peilbureau Ipsos tegen NRC. Uit kiezersonderzoek dat Ipsos op verkiezingsdag liet uitvoeren, blijkt dat de echte kloof tussen BBB-kiezers en die van veel andere partijen op twee andere kenmerken zit: leeftijd en opleidingsniveau. De BBB-kiezer is relatief oud en gemiddeld lager opgeleid.
Het BBB-electoraat bestaat voor bijna 70 procent uit 50-plussers, terwijl de partij maar 3 procent scoort bij jongeren van 18 tot 24 jaar, het slechtst van alle partijen. „BBB profiteert ervan dat ouderen relatief vaker gaan stemmen”, zegt Van Heck. „De partij heeft een buitengewoon vergrijsde achterban, vergelijkbaar met die van het CDA, 50Plus en de SP.”
Een van de gevolgen: bij Tweede Kamerverkiezingen komen jongere mensen veel vaker naar de stembus. Je kunt de huidige omvang van BBB dus niet zomaar gebruiken om de omvang van BBB bij Tweede Kamer-verkiezingen te voorspellen.