Stad na stad viel in handen van de Taliban. De opmars in Afghanistan duurde een week. "Vooraf wisten analisten wel dat het Afghanistan van na de internationale interventie een kaartenhuis was. Maar deze opmars is ongekend, haast ongelooflijk”, zegt Martijn Kitzen, oud-militair en hoogleraar irreguliere oorlogvoering aan de telefoon
tegen NRC.De Taliban is efficiënter, slimmer en sneller dan van tevoren werd gedacht. "Deze campagne had niet zo snel kunnen plaatsvinden zonder een centrale aansturing, een uitgedacht plan. Voor de uitvoer is steun nodig, aanwas van manschappen en materieel. Het lijkt me aannemelijk dat dit is opgezet en aangestuurd vanuit de uitvalsbasis in Pakistan.”
"De Taliban hebben gedaan wat je kunt verwachten van zo’n niet-statelijke beweging: afwachten, voorbereiden," legt Kitzen uit. "Het cliché is: wij, de interventiemacht, hebben horloges, maar zij hebben de tijd. En zo was het ook. Zelfs toen de NAVO een gezamenlijke strategie opstelde, werd een einddatum afgesproken. De Taliban wisten precies hoe lang ze moesten wachten, en op het moment van vertrek was er geen fundament voor de echte stabiliteit die we wilden creëren.”
Het volk zelf reageert gelaten. "De Afghanen hebben zo ongeveer veertig jaar oorlog gekend. Ik kan mij voorstellen dat, ook bij de door de coalitietroepen getrainde militairen, een notie is van: De Taliban zijn nu de sterke partij, laat dat maar even’.”
De Taliban zijn zondagochtend Kabul binnengetrokken. De president treedt volgens ingewijden af en de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft al laten weten dat er een vreedzame machtsoverdracht gaat plaatsvinden.