Israël is door de onbarmhartige oorlog die het voert tegen de Palestijnen steeds meer steun kwijtgeraakt in de wereld. Gisteren kondige Turkije aan de handelsrelaties met Israël te verbreken.
Het internationale isolement van Israël is groter geworden naarmate het verwoestende militaire offensief in Gaza zich verder ontwikkelde. Sommige landen hebben hun banden naar beneden bijgesteld, terwijl andere ze helemaal hebben verbroken. Nauwe partners zoals de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Duitsland, die Israël nog steeds steunen, zijn openlijk kritischer geworden over het gedrag van Israël en over de humanitaire hulp aan Gaza, die onlangs is opgevoerd, maar nog steeds ontoereikend is.
Woensdag werd Colombia het nieuwste land in Midden- of Zuid-Amerika dat de banden met Israël verbrak, na Bolivia en Belize aan het begin van de oorlog. Colombia had zijn ambassadeur in Israël al teruggeroepen, net als Chili en Honduras. Arabische staten zoals Jordanië en Bahrein, waarmee Israël nauw samenwerkt op het gebied van veiligheid, stuurden hun ambassadeurs ook al vroeg in de oorlog naar huis, te midden van de publieke verontwaardiging over het stijgende dodental.
In de afgelopen zeven maanden zijn er meer dan 34.000 mensen gedood in Gaza, de meesten van hen vrouwen en kinderen, volgens lokale gezondheidsfunctionarissen. Het offensief van Israël volgde op de aanval onder leiding van Hamas op 7 oktober, waarbij 1200 doden vielen en nog eens 250 mensen werden gegijzeld, volgens Israëlische functionarissen.
Premier Benjamin Netanyahu van Israël heeft herhaaldelijk gezworen door te gaan met offensieve operaties in Gaza totdat Hamas als militaire bedreiging is uitgeschakeld. Hij zegt dat Rafah een doelwit blijft, omdat de laatste vier bataljons van de militante groep zich daar in tunnels schuilhouden.
Toch benadrukken de stappen van Turkije en anderen de tol die de oorlog in Gaza, die nu bijna zeven maanden duurt, eist van Israëls aanzien in de wereld.
Veel van Israëls bondgenoten roepen nu op tot een staakt-het-vuren. In maart nam de VN-Veiligheidsraad een resolutie aan waarin een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook werd geëist tijdens de islamitische heilige maand Ramadan.
De oorlog heeft ook geleid tot hernieuwde oproepen van de Verenigde Staten en veel Europese en Arabische landen om geloofwaardige stappen te zetten in de richting van een Palestijnse staat, een stap waar Netanyahu fel op tegen is.