Tot drie maal toe kreeg Nederland het advies om met een aanpak te komen om een pandemie internationaal te bestrijden. Tot drie maal toe werd dat advies genegeerd, blijkt uit
een reconstructie van Trouw.
Sinds de ebola-uitbraak in 2014 gaven verschillende partijen de Nederlandse regering het advies om internationaal de samenwerking aan te gaan om een eventuele pandemie te bestrijden. Instituut Clingendael en de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie pleitten ieder afzonderlijk in 2016 al voor een 'meer coherente reactie' op internationale gezondheidsproblemen.
In 2018 probeerde gezondheidsadviseur Ger Steenbergen in opdracht van het ministerie van volksgezondheid het nog een keer. Ook hij adviseerde internationale samenwerking op het gebied van pandemiebestrijding.
Nooit is er iets met die adviezen gedaan. Het gevolg is nu dat Nederland (net als veel andere landen) een eigen koers vaart, die ophoudt bij de grens. “We reageren nu overvallen door de pandemie vanuit ons eigen belang, terwijl we als Europese landen jaren geleden ook een gezamenlijk beleid hadden kunnen voorbereiden”, aldus adviseur Steenbergen in Trouw.