Pechgeneratie voelt zich 'genaaid' door NSC: “Geld wederom onder onze neus weggetrokken”

Politiek
vrijdag, 19 april 2024 om 12:14
anp 494709180
Student Mo Quirijnen voelt de bui alweer hangen. Hij noemt het 'zwaar kut' dat Nieuw Sociaal Contract deze week een voorstel heeft ingediend om de 5,5 miljard euro die bedoeld was om de verhoogde rente op studieleningen tegen te gaan, in te krimpen tot 1,5 miljard euro.
Het is nog niet duidelijk of het NSC-voorstel het haalt – er wordt komende dinsdag over gestemd in de Tweede Kamer – maar studenten maken zich ernstig zorgen. Mo begon zijn studie in 2017, in de periode na de invoering van het leenstelsel. Dit maakt hem onderdeel van de zogeheten 'pechgeneratie' – de groep studenten die moest lenen om hun opleiding te bekostigen, terwijl voor de generatie voor én na hen de lening werd omgezet in een gift bij het behalen van hun diploma.
Politiek krabbelt wederom terug
"Ik werd er wel een beetje boos van", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Ook zeker teleurgesteld. In verkiezingstijd is het deze partij die studenten tegemoet zegt te willen komen. Nu zit diezelfde partij aan de formatietafel en komen ze daar ineens gedeeltelijk van terug. Uiteindelijk is het resultaat zoals zo vaak: studenten worden genaaid. Het leenstelsel kon sowieso al niet, dat zorgde voor heel veel mentale en financiële stress bij studenten. Dan krijgen we als pechgeneratie ook dit weer."
Hertzberger ziet het anders
NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger ziet het anders dan de studenten, zij zei eerder al in een reactie tegen RTL Nieuws: "Het eerdere amendement van Pieter Omtzigt regelde compensatie voor de pechgeneratie. In dit voorstel voor uitwerking van dat amendement halen we een bedrag van 1,4 miljard naar voren zodat we in 2026 in één keer evenredig aan alle leenstelselstudenten een compensatie kunnen uitkeren. In andere scenario's zou vanaf 2029 jaarlijks 183 miljoen vrijkomen. De leenstelselstudenten hebben juist nu geld nodig."
'Onzinargument'
Het argument dat het geld nu eerder beschikbaar komt, vindt Mo maar onzin. "De overheid kan altijd op ieder moment geld beschikbaar maken voor allerlei zaken. Dat hebben we tijdens de corona-crisis bijvoorbeeld wel gezien. Dus als ze hadden gewild, had dat hierbij ook gekund zonder te korten op het bedrag. Dus dat argument gaat voor mij niet op."
'Zwaar teleurstellend'
Ook voor econometrie-student Friso Scheepstra is de NSC-motie 'zwaar teleurstellend'. "Het is geen verrassing meer. We hebben het nu zo vaak meegemaakt dat ons als studenten van alles wordt beloofd. Maar als puntje bij paaltje komt dan gaat het niet door of wordt het flink uitgekleed. Je kan je wel voorstellen dat het vertrouwen van de gemiddelde student in de politiek en de overheid de afgelopen tien jaar nou niet bepaald is toegenomen."
'Enorme naaistreek'
"Dit kan je alleen maar zien als een enorme naaistreek", zegt Elisa Weehuizen, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. Volgens haar pleegt NSC kiezersbedrog. "Het geld dat beloofd is aan studenten die het moeilijk hebben, wordt voor de zoveelste keer onder onze neus weggetrokken. Hoe kunnen we de politiek nog vertrouwen als dit soort dingen gebeuren?"