Tienduizenden slachtoffers van de Toeslagenaffaire moeten minstens drie jaar wachten tot zij hun dossier in mogen zien. Geen inzage betekent geen rechtshulp.
Dit blijkt uit een schriftelijke reactie van de Belastingdienst aan sociaal-advocaat Narda Teke-Bozkurt, die vijftig gedupeerden bijstaat. “Ik kan alleen zien wat er mis is gegaan en toetsen of compensatie op de juiste gronden is toegekend als ik die dossiers heb. Tot die tijd tast ik in het duister”, legt zij uit.
PersoneelstekortVeel slachtoffers zijn onterecht financieel kapotgemaakt en verloren de voogdij over hun kinderen. De Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) is in het leven geroepen om te compenseren voor de grove fouten van de Belastingdienst. Het UHT schrijft: “Bij de aanpak van de kinderopvangtoeslag is in het verleden veel niet goed gegaan. De Belastingdienst/Toeslagen heeft daarbij de gevolgen voor en de impact op de betrokken ouders uit het oog verloren. We herstellen de fouten uit het verleden. En we repareren de financiële gevolgen van die fouten zo goed als mogelijk.”
Zwart lakken kost veel tijd23.000 slachtoffers ontvingen een eerste compensatie van 30.000 euro. Maar het dossier is nodig om duidelijk te krijgen hoe groot de schade werkelijk is. Er is te weinig mankracht om de ellenlange dossiers bij elkaar te zoeken en zwart te lakken in verband met de privacywet.
Ook bezwaren worden veel te laat behandeld door de UHT. De wettelijke termijn is 18 weken, maar in de praktijk is dit gemiddeld een jaar. Achterstanden lopen op en we moeten het er maar mee doen, want 'werving zal in de krappe arbeidsmarkt niet vanzelf gaan'. Het streven is om eind 2023 het gros van de ingediende bezwaren binnen de wettelijke termijn af te handelen. Een nobel streven.
SP-kamerlid Renske Leijten, die samen met Pieter Omtzigt en journalisten onderzoek deed naar het Toeslagenschandaal laat op Twitter weten 'totaal verbijsterd' te zijn: