Steeds meer frustratie over Duitsland in EU: "Wat is een Duits 'ja' nog waard?"

Politiek
zondag, 18 februari 2024 om 13:35
bijgewerkt om zondag, 18 februari 2024 om 13:54
anp 476717995 1

Wetten maken duurt in de EU vaak lang, het proces is stroperig. De Europese Commissie, het parlement en de 27 EU-landen zelf moeten overeenstemming bereiken, en dat valt niet altijd mee. Niet alleen Hongarije ligt vaak dwars, ook Duitsland stelt zich steeds lastiger op. 

"Er is inmiddels sprake van een patroon waarbij Duitsland op het aller-aller-állerlaatste moment draait", zegt een hoge EU-diplomaat volgens de NOS. "En dat verstoort het hele EU-onderhandelingsproces. Het leidt tot argwaan. Want wat is een Duits "ja" nog waard, als het uiteindelijk toch een "nee" blijkt te zijn?"

Onlangs nog haakte Duitsland op het laatste moment af bij de Europese zorgplichtwet, waar 4,5 jaar over is vergaderd. Volgens die wet zijn grote bedrijven verantwoordelijk als ergens in de keten milieu- of mensenrechten worden geschonden.

Na nachtenlange vergaderingen kwam er vorige week een akkoord, maar vlak voor de slotstemming veranderde Duitsland plots van mening. "De reputatie van Duitsland als betrouwbare partner in de EU wordt door de FDP te grabbel gegooid", zegt Lara Wolters van de PvdA die mee onderhandelde over de wet. Want er zijn meer voorbeelden waarbij vooral de FDP dwarsligt. 

Al speelt het probleem al langer. Niet voor niets wordt er in Brussel al jaren gesproken over de 'German Vote' om de Duitse houding te omschrijven.