The Economist: De extreem-rechtse Nederlandse regering is een zootje

Politiek
zaterdag, 05 oktober 2024 om 6:40
schermafbeelding 2024 10 05 om 065616
Ook The Economist is verbijsterd over wat in Nederland moet doorgaan voor de nieuwe regering. De beschrijving van het blad is een heldere samenvatting van de puinhoop. Interessant om te zien hoe de buitenwereld tegen onze regering aankijkt.
Het gezaghebbende blad vat de 'mess' in Den Haag als volgt samen: "Dick Schoof, de nieuwe premier, staat voor een aantal verbijsterende beleidsconflicten. Hij is een onpartijdige ex-ambtenaar die is gekozen als compromis: de anti-moslim Partij voor de Vrijheid (PVV) kwam als eerste uit de bus bij de verkiezingen, maar twee centrumrechtse coalitiepartners, de liberalen en Nieuw Sociaal Contract (NSC), sloten de leider van de PVV, Geert Wilders, uit als premier. De PVV kreeg het immigratieministerie en eiste een volledige stopzetting van asielprocedures. Dat zou in strijd zijn met de immigratiewet, dus wil ze een asielnoodtoestand afkondigen en de wet voorlopig opzij zetten."
"Dat voorstel veroorzaakte op 19 september een vuurstorm in het parlement. . De grondwet staat noodtoestanden alleen toe voor urgente crises zoals een dijkdoorbraak, zegt Lisanne Groen, hoogleraar rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam; asiel zou onder normale wetgeving kunnen worden afgehandeld. De NSC, een partij van een jaar oud die een hekel heeft aan overheidsbemoeienis, zal een ongrondwettelijk plan niet steunen. Maar de heer Wilders suggereert dat hij in dat geval de regering ten val zou kunnen brengen."
The Economist stelt vast dat asielzoekers niet de enige kwestie is waar het kabinet zich geen raad mee weet.
Boer zoekt vrouw
"Een andere reeks problemen betreft de landbouw. In 2019 oordeelde een rechtbank dat de stikstofuitstoot van Nederlandse boeren (voornamelijk afkomstig van de enorme veestapel in het land) in strijd is met de natuurbeschermingswetten van de EU. Plannen van vorige regeringen om dit op te lossen met opkoopsommen stuitten op hevig verzet van veel boeren. Hun politieke kampioen, de Boeren Burger Beweging (BBB), is de kleinste partner van de nieuwe coalitie. De landbouwminister van de BBB, een voormalige deelneemster aan het reality tv-programma “Boer Zoekt Vrouw”, heeft de oude plannen van tafel geveegd, maar ze is nog niet met nieuwe plannen gekomen."
Mest
"Dan is er nog de mest. Dankzij een derogatie die de EU in 2006 heeft verleend, mogen Nederlandse boeren meer mest op hun akkers uitrijden dan normaal is toegestaan, maar deze derogatie loopt af in 2025. De kosten van het transport van koeien-, varkens- en kippenmest naar stortplaatsen zou veel boeren failliet laten gaan. De landbouwminister lobbyt bij de Europese Commissie voor een verlenging. Als dat niet lukt, “stevenen we af op een implosie van de sector”, zegt Harm Holman, een NSC parlementslid. Er is amper reden om te verwachten dat de EU uitzonderingen zal toestaan."
Haalt Schoof de kerst
Nederland kampt niet met een migratiecrisis: de asielcijfers zijn ongeveer gemiddeld in de EU. De plannen van de coalitie op het gebied van wonen en klimaat zijn meestal krenterig of contraproductief. Veel Nederlanders vragen zich af of de coalitie de kerst haalt. Maar de PVV van Wilders staat op 27% in de peilingen, hoger dan bij de verkiezingen. Misschien vindt hij een nieuw verkizing niet erg.