Ronald
Plasterk wordt beschuldigd van het onterecht claimen van alleenrecht op patenten. Volgens het Amsterdam UMC heeft hij zichzelf als enige uitvinder gepresenteerd, terwijl de patenten grotendeels gebaseerd waren op het werk van andere wetenschappers. Dit heeft geleid tot aanzienlijke financiële winsten voor Plasterk, zonder dat de betrokken wetenschappers of het UMC hiervan profiteerden.
Omdat het Amsterdam UMC en Plasterk er onderling niet uit komen, richt de raad van bestuur van het academisch ziekenhuis zich nu tot CureVac, schrijft
NRC. CureVac werd met de overname van Plasterks bedrijf eigenaar van de patenten. Het Amsterdam UMC zegt CureVac deze week schriftelijk te hebben gevraagd Koster als mede-uitvinder te erkennen en in gesprek te gaan over financiële compensatie.
Woordvoerder Van den Bosch: „Een groot gedeelte van de kennis voor die patenten is volgens ons met publiek geld gefinancierd, dus dan moeten ook de opbrengsten ten goede komen aan dat publieke domein. „Als CureVac daar niet aan meewerkt, zullen we juridische stappen ondernemen en daar een zaak van maken.”
NRC vroeg uiteraard om een reactie aan Plasterk.
Plasterk: „Het Amsterdam UMC heeft vijf jaar lang in woord en geschrift en bij herhaling gesteld dat ik terecht de enige uitvinder ben, omdat collega Jan Koster op mijn verzoek en aanwijzing een uitvoerende rol heeft gespeeld, maar geen uitvindersrol. Als het UMC tussen afgelopen maart en nu een 180 graden draai maakt, om welke reden dan ook, kan men zich wenden tot de huidige eigenaar van de patentaanvraag, het bedrijf CureVac.”
Het herhaalde verzoek van
NRC om de vermeende toestemmingsmail te overleggen, liet Plasterk onbeantwoord.