Ronald Hans Anton Plasterk, geboren op 12 april 1957 in Den Haag, is een veelzijdige figuur in de Nederlandse publieke arena, bekend om zijn rollen als wetenschapper, politicus, en ondernemer.Hij is lid van de Partij van de Arbeid
Plasterk is opgeleid als bioloog en heeft een PhD in deze discipline. Hij was hoogleraar moleculaire genetica aan de Universiteit van Amsterdam en later directeur van de onderzoekschool van het Nederlands Kanker Instituut.Na zijn politieke carrière richtte hij Frame Therapeutics op, een biotechbedrijf gespecialiseerd in kankervaccins, dat hij voor €32 miljoen verkocht aan het Duitse Curevac.
Plasterk's politieke carrière begon in de vroege jaren 80 als gemeenteraadslid in Leiden. Hij werd landelijk bekend toen hij in 2007 minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werd in het kabinet-Balkenende IV.
Hij liet het onderwijs aan zijn staatssecretarissen en richtte zich vooral op Cultuur en Media. Hij kreeg de bijnaam 'Minister van Feesten en Partijen'.. Deze bijnaam werd hem gegeven omdat hij heel erg vaak culturele evenementen bijwoonde.
De herkansing als minister van Binnenlandse Zaken verliep niet veel beter. Hij kreeg toen al snel de bijnaam "Minister van Lege Dozen" Deze bijnaam werd hem gegeven vanwege de perceptie dat hij weinig concrete resultaten behaalde met zijn beleidsinitiatieven. Een specifiek voorbeeld dat vaak wordt genoemd is zijn poging om een grote bestuurlijke herindeling te realiseren, waaronder de samenvoeging van de provincies tot landsdelen. Dat mislukte volkomen. Deze mislukkingen leidden tot kritiek dat zijn beleid meer vorm dan inhoud had, wat resulteerde in de spottende bijnaam.
Na zijn ministerschap en na het aftreden van Job Cohen wilde hij partijleider worden van de PvdA. Hij verloor van Diederik Samsom. Sindsdien strijdt hij via De Telegraaf tegen zijn eigen partij.
De laatste affaire van Plasterk betreft de wijze waarop hij zich mester maakte van een wetenschappelijk patent, dat hij later voor 32 miljoen verkocht. Volgens insiders kwam een beslissend deel van de kennis die ten grondslag ligt aan dat patent van een wetenschappelijk medewerker die jarenlang had gewerk aan een database die Plasterk te gelde maakte. De Universiteit van Amsterdam onderzoekt of de wijze waarop Plasterk rijk werd dankzij de inspanningen van iemand anders legaal was.