Het eerste kabinet onder leiding van de PVV zou alles anders doen, hoopten de aanhangers en vreesden de tegenstanders. Nederland zou totaal veranderen.
Maar de marges van de democratie blijken, zoals Joop den Uyl al ondervond en zei, heel smal. En dus staan in het coalitie-akkoord veel voornemens die ook afkomstig zouden kunnen zijn van toekomstige oppositiepartijen als CDA en D66. En zelfs van GL-PvdA. En weinig van de plannen die Wilders de afgelopen 20 jaar verkondigde. Geen Nexit, geen aanval op de omroepen, geen breuk met het klimaatbeleid. Wel veel continuïteit:
Bijvoorbeeld:
Het lijstje voornemens waar linkse mensen en partijen van gruwen is korter en bevat ook veel vage voorstellen, waar de haalbaarheid dubieus van is.
Het hoofdlijnenakkoord bevat veel algemene teksten waarvan de uitwerking moet leren of het Nederland werkelijk tot een ander land maakt. De bemensing maakt uiteraard ook veel verschil.
Voorbeeld: de nieuwe regering wil vier kerncentrales. Maar het is sterk de vraag of er marktpartijen gevonden worden die ze willen bouwen. En dat gaat in ieder geval veel langer duren dan de huidige kabinetsperiode.
Ook in de onderwijsparagraaf staan teksten die kunnen betekenen dat de nieuwe regering zich wil gaan bemoeien met de inhoud van de lessen (anti-woke). Maar die vermoedelijk vooral ronkende voornemens blijken te zijn waar in de praktijk weinig van terechtkomt.
De cultuursector zal in het akkoord vergeefs zoeken naar de gevreesde kaalslag. Over kunst en cultuur staat in het akkoord helemaal niets, behalve de verhoging van de BTW op kaartjes.