43 is ze nog maar, Roberta Metsola uit Malta. Vandaag is ze verkozen tot voorzitter van het Europees Parlement. Ze staat bekend als feministe, maar wordt ook gehekeld om haar anti-abortusstandpunt.
Metsola is de achternaam van haar Finse man, Ukko Metsola, die net als zij in 2009 deelnam aan de Europese verkiezingen. Ze is lid van de conservatieve partij op Malta, de kleinste lidstaat van de EU. In eigen land maakt ze zich hard voor de strijd tegen corruptie. Bekend is het moment in 2019 waarop ze in de nasleep van de moord op journaliste Daphne Caruana Galizia ostentatief de hand weigerde van toenmalig premier Joseph Muscat, die diep verwikkeld was in het corruptieschandaal dat tot de moord leidde.
Metsola is pas de derde vrouw die voorzitter wordt van het EP en een feministe bij uitstek. Bovendien is ze groot voorvechter van lhbti-rechten. "Ze probeert erg om meisjes en vrouwen te empoweren, het is echt wel een feministe", zegt Europees parlementslid Cindy Fransen (CD&V) daarover. "Ze heeft niet zitten wachten op quota", reageert collega-parlementslid Assita Kanko (N-VA). "Metsola is een vrouw die haar plaats heeft veroverd in een machocultuur." Maar ze is niet alleen maar progressief. Ze heeft vier zonen en is tegen abortus, wat op het katholieke Malta ook nog steeds verboden is.
Maar de ervaren politica - ze is Europarlementariër sinds 2013 - is bovenal gepokt en gemazeld in het Brusselse. Ze studeerde aan het Europacollege in Brugge, waar hoge Europese ambtenaren worden opgeleid en spreekt haar talen. Ze werkte als jurist voor de permanente vertegenwoordiging van Malta bij de EU en voor de toenmalige EU-buitenlandchef Catherine Ashton.